От следващата година: Наградите Brit няма да бъдат разделени по пол

Британските и международните категории за изпълнители от мъжки и женски пол са обединени в две награди, които не са свързани с пола, добавени са четири нови жанрови категории, а Mo Gilligan е обявен за водещ.

Наградите „Брит“ станаха поредната церемония по връчване на награди, на която се премахва разделението на категориите по пол, разделящи талантите на мъже и жени.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

На церемонията през 2022 г. ще има нова награда – „Изпълнител на годината“ – ще замени категориите „Британски солов изпълнител“ и „Британска солова изпълнителка„. Наградата за международен изпълнител на годината ще замени досегашните награди за международен солов изпълнител, които бяха разделени по пол.

На церемонията през 2021 г. небинарният британски поп певец Сам Смит беше оставен извън категориите за солов изпълнител. Сам реагира: „Очаквам с нетърпение времето, когато наградите ще могат да отразяват обществото, в което живеем. Нека празнуваме всички, независимо от пола, расата, възрастта, способностите, сексуалността и класата„.

След изявлението на Смит организаторите на „Брит“ заявиха, че са „решени да развиват шоуто и категориите, свързани с пола, са в процес на преразглеждане. Но всички промени, които се правят с цел по-голямо приобщаване, трябва да бъдат именно такива – ако дадена промяна неволно води до по-малко приобщаване, то тя рискува да бъде контрапродуктивна за разнообразието и равенството. Трябва да се консултираме по-широко преди да направим промените, за да сме сигурни, че ще се справим правилно.

Снимка: Gеttу