„Момиче“ ще бъде прожетиран на Нощ на европейското кино в София

В дните между 2 и 6 декември 54 държави от Европейския съюз ще бъдат домакини на специални събития, акцентиращи върху богатството на филмовата култура в Европа. В София на 6 декември от 19:00 в Дом на киното ще бъде излъчен филма „Момиче“ на Лукас Донт, който е на трансджендър тематика и бе номиниран за награда Златен Глобус, а освен това е и носител на Queer Palm и „Златна камера“ от Кан, както и наградата за най-добър актьор в конкурсната програма „Особен поглед“ – Кан.

„Нощ на европейското кино“ е второто издание на проект, създаден по инициатива на програма Творческа Европа – Медиа, който е с отворен и свободен достъп за повече от 14 500 граждани на Европа и се организира в партньорство с Европа Синемас.

 
L’N’Q: House & Disco
 

На всяко от събитията домакини ще бъдат киносалони, които принадлежат на паневропейската верига Europa Cinemas. Те ще започнат с прожекция на един от филмите, получили подкрепа от програма МЕДИА в последните две години. Публиката ще гледа 40 различни филми, избрани от местните разпространители. След прожекциите ще се проведат разговори с представители на творческите екипи на филмите или с филмови специалисти-кинокритици, а за финал на вечерта зрителите са поканени на коктейл.