Казусът „бебе Сара“ ще бъде представен на онлайн събитие на 11 март

Заради дискриминационното си отношение към еднополовите семейства, българските институции са готови да оставят едно дете без гражданство. Столична община вече една година отказва да издаде акт за раждане на малката Сара, въпреки че едната ѝ майка е българка. С отказа си институцията поставя на практика Сара в ситуация на човек без гражданство, което я лишава от правата й на български и европейски гражданин.

Адвокат Деница Любенова от Правната програма на „Младежка ЛГБТ Организация Действие“ осигурява правна защита на семейството и тяхната дъщеря по делото в Административен съд – София град и свързаното с него и очаквано към края на април 2021 решение на Съда на Европейския съюз в Люксембург.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

На събитието ще може да получите информация за казуса и какво е неговото значение в борбата за равни права на еднополовите двойки и техните деца в България и Европа.

Събитието ще се проведе онлайн в платформата Zoom, за което се изисква предварителна регистрация на този линк – https://zoom.us/meeting/register/tJEld-qrpzwsGtUXafXlqA6oAJc8Nv1G8nv8?fbclid=IwAR2yRlnmGBL35C6GH5HHip0h6oQ5Imd_x7d4lQJXcSAeu1Lje60Ogy86WQ4

След регистрация, ще получите имейл с информация как да се включите в събитието.

Адвокат Деница Любенова коментира пред PROUD.bg: „ЛГБТИ хората в България са невидими за закона. Но още по-невидими са децата, родени в еднополови семейства. Заради сексуалната ориентация на своите родители, децата понякога остават без право да наследяват, без право на грижа от двама родителя, без право на издръжка, а понякога дори остават БЕЗ гражданство. Да оставиш едно дете без гражданство, само защото не искаш да признаеш правната връзка между неговите родители, е висша форма на лицемерие, на което само българското правителство е способно. Този дебат ще бъде колкото правен, толкова и политически, защото исканията ни за равнопоставеност са политически и правен въпрос.“