Лятно шествие за равнопоставеност 2020 ще се проведе на 19 август в София

Лятно шествие за равнопоставеност под наслов „Заедно е супер“ ще се проведе в София и ще събере хора от глухата, ромската и ЛГБТИ общността, заедно с приятели, съюзници, жители и гости на столицата. Шествието стартира в сряда, 19 август 2020, 18:30 часа, от Паметника на съветската армия и ще премине през централната част на града, предвождан от известния ромски оркестър „Карандила“. Подобно шествие се проведе успешно в Пловдив през ноември 2019 година.

Преди шествието да тръгне през центъра на София, участниците ще се упражняват да изразяват послания за равнопоставеност и на жестов език, които ще се „скандират“ в тишина в знак на солидарност с глухите сред нас. Шествието ще приключи на Моста на влюбените (НДК), където от 5 август е поставена и Изложба на равнопоставеността с лица, истории и послания за равнопоставеност от представители на трите общности. Изложбата стана печално известна с това, че някои от паната бяха унищожени още в деня на поставянето си.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Шествието се организира от Лига на равнопоставеността – коалиция от граждански организации и активисти, работещи със социално изключени групи с фокус върху ромската общност, ЛГБТИ общността и глухата общност. То е съпътствано от Манифест за равнопоставеност 2020, адресиращ някои от основните проблеми, с които трите общности се сблъскват и подкрепен от над 20 граждански организации.

От Лигата на равнопоставеността канят в шествието да се включат всички жители и гости на Пловдив. „Включването в шествието е начин да кажем, че човекът е човек, независимо от етнически произход, религия, цвят на кожата, сексуална ориентация и полова идентичност, увреждане или друга идентичност. Това не е шествие на „различните“, а шествие за всички, които вярват в равнопоставеността“, споделят организаторите.

Организаторите призовават всички участници в шествието да спазват физическа дистанция помежду си и да носят маски през цялото време. Ограничен брой маски ще бъдат предоставени и на събитието. От Лигата на равнопоставеността канят участниците да дойдат с плакати за равнопоставеност, знамена и символи на уязвими групи (особено знамената на ромската и ЛГБТИ общността), наред с европейския и българския флаг.

Няколко събития ще съпътстват шествието. На 18 август ромската актриса Наталия Цекова ще представи артистичен рецитал, включващ ромска поезия и откъси от постановката „Цигански колела“. Събитието, озаглавено „Любов по време на расизъм“ ще продължи с дискусия за интимни връзки между хора от различни културни общности. На 26 август пък е планиран открит урок по жестов език, ромски език и гей жаргон. Програмата на Летния фестивал на равнопоставеността включва още прожекция, пикници, готвене и разходки, като за детайлите ви съветваме да следите страницата на Лигата във фейсбук.