София Прайд 2024 ще се проведе днес на площад Батенберг

Най-голямото мирно шествие за човешки права ще се проведе за 17-та поредна година

София Прайд 2024 ще се проведе днес, 22 юни, на площад Батенберг. Вратите на най-голямото събитие в подкрепа на човешките права отварят в 14:00 часа, а концертът ще започне в 16:00 часа. Мирното протестно шествие по улиците на София, което се провежда за 17-та поредна година, ще започне от площад Батенберг след 19:00 часа.

Организаторите споделиха правилата за участие и безопасност на сайта на София Прайд – sofiapride.org. Поради очакваните високи температури в събота е препоръчително участниците да носят шапки и слънцезащита. Ще има осигурена достатъчно вода. През последните издания на Прайд досега инциденти не са се случвали, заради добрата координация със СДРВ и допълнителна охрана. Все пак за безопасно придвижване до събитието от Прайд препоръчват участниците да се движат на групи, без да показват аксесоари, асоциирани с ЛГБТИ+ общността, както и да използват градски транспорт или такси при придвижване до събитието и след него. Участниците в София Прайд са приканени да не провокират или отговарят по никакъв начин на провокации от хора извън шествието. 

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Сцената на София Прайд 2024 ще посрещне едни от най-хитовите и популярни артисти в България – Мила Роберт, Дара Екимова, Лидия, Михаела Маринова, Venci Venc’, Ирина Флорин, Ваня Щерева, рок групата Overhook, певицата YVA и украинският певец Орфи. Организаторите за втора поредна година ще даде възможност на млади артисти да се изявят и да пеят пред хиляди. Тази година това са магнетичната певица GABÓ, завладяващото трио VIVA,  алтернативната и винаги готова да разбива клишета Elittna, харизматичните артисти Yasen и Робин, представляващи модерната поп музика в България и първата оперна певица в историята на София Прайд – Рая-Христина Вътева.

Тази година кампанията на София Прайд “България е и нашият дом” търси прочит на темата за родолюбието и националната принадлежност в контекста на ЛГБТИ+ общността в България и хората, които подкрепят правата им. 8 успели в своята сфера професионалисти застават с лицата и имената си на билборди в София като част от кампанията. Историите им ще бъдат разказни дигитално в профилите във Фейсбук и Инстаграм на София Прайд в следващите дни.

Сред личностите, които се включват в кампанията, са доктор Мирослав Ангелов – лекар кардиолог, доктор Мила Бобадова – ветеринарен лекар, Драгомир Симеонов – юрист, Клемон Боло-Суков – преподавател по народни танци, Красимира Хаджииванова – съосновател на платформата “Майко Мила”, Надежда Рангелова-Бояджиева – животновъд и активист за детско здраве, Симона Методиева – социален педагог и Александър Миланов – медицински работник.

София Прайд се организира от фондация GLAS, съвместно с фондациите Bilitis, ЛГБТИ Действие и Български хелзинкски комитет. Събитието през 2024 е подкрепено от Български фонд за жените, Посолство на САЩ в България, Посолство на Австралия, Посолство на Австралия, Посолство на Великобритания, Посолство на Кралство Нидерландия и компаниите Mastercard, Paysafe, Progress, Absolut, Accenture, IBM, Ingram Micro, EY, HP Enterpise, Sutherland, Kin+carta, WorkNomads LAB Hotel, Fashion Days, Sensata и Grand Hotel Millennium.