Форум срещу езика на омразата събира международни журналисти и член на Надзорния съвет на Facebook в София

 
Кабинет Дъга – банер
 

София, 21 март 2022г. Еми Пaлмър, член на Надзорния съвет на Facebook, заедно с ключови журналисти, юристи и политици ще се съберат на 25-ти март в София, за да представят ефективни инструменти срещу езика на омразата в рамките на форума “Не просто думи”. Организатори на събитието са Фондация ГЛАС, Фондация Билитис, Асоциация на европейските журналисти и Организация на евреите в България “Шалом”.

Форумът, поставящ на дневен ред надигащия се феномен на речта на омразата, ще се проведе в София, Квадрат 500, Национална галерия, зала Панорамна на 25-ти март, 2022г. от 10:30ч. Всеки желаещ да присъства физически може да се регистрира напълно безплатно за събитието на следния линк: https://forms.gle/Eya242Kr37FhefuZA

Събитието ще бъде открито от министъра на правосъдието Надежда Йорданова и кмета на София Йорданка Фандъкова. Ключов гост на форума ще бъде Еми Палмър, адвокат и лектор, член на Надзорния съвет по етичните правила на Facebook.

Еми Палмър е работила като държавен служител в израелското Министерство на правосъдието, първоначално като прокурор в отдела на Върховния съд към Държавната прокуратура, а след това като директор на отдела за помилвания. Между 2014 и 2019 г. Палмър изпълнява длъжността генерален директор на Министерството на правосъдието на Израел. Понастоящем тя е асистент в Интердисциплинарния център в Херцлия, където изнася лекции по разработване на политики, управление и право, както и стратегически консултант и председател на мултикултурния филмов фонд „Гешер“.

Друг специален гост на събитието ще бъде Уна Хайдари, журналист на свободна практика, занимаваща се с национализма, малцинствата и крайно десните групи. През последните седем години тя е отразявала множество репортажи от Западните Балкани, а сега основният ѝ фокус е именно към Централна и Източна Европа. Правил е репортажи за издания като „Ню Йорк Таймс“, „Бостън Глоуб“, „Нова република“, „Нейшън“ и др. Тя е дългогодишен кореспондент на организацията „Репортери без граници“. През 2018 г. е била научен сътрудник с фокус върху крайната десница в Масачузетския технологичен институт (MIT), а работата ѝ е била подкрепена от организации като The International Women’s Media Foundation, The Ground Truth Project и други.

Сред гостите е и Мария Ристич, изпълнителен директор на Балканската мрежа за разследващи репортажи – мрежа от седем неправителствени организации, които насърчават свободата на словото, правата на човека и демократичните ценности в Югоизточна и Централна Европа. В работата си Ристич се фокусира по-специално върху развитието на програмата за дигитални права и технологии, овластяването на местните медии чрез изграждане на капацитет и ангажиране на гражданите, както и върху разширяването на програмите, насочени към правата на човека.

В дискусията ще се включат и Лин Чарлс, зам. посланик на Великобритания; Адела Качаунова, директорка на програмата за правна защита на Българския хелзинкски комитет, съдия Калин Калпакчиев, съдия в Софийски апелативен съд, Наказателно отделение и доц. Жана Попова, автор и преподавател във ФЖМК към СУ „Св. Кл. Охридски“, Мария Черешева, журналист, зам. председател на Асоциацията на европейските журналисти; Ирина Недева, журналист, Асоциация на европейските журналисти, Ана-Мария Лука, журналист, управляващ редактор на NOW Lebanon и др.

My Cart Close (×)

Твоята количка е празна
Към магазина