Мъжете, правещи орален секс с множество партньори, рискуват рак на гърлото

Доктори предупреждават мъжете, правещи орална любов с множество сексуални партньори, че рискуват да развият рак на гърлото.

Учени анализирали сексуалното поведение и медицинските досиета на 13 089 души на възраст между 20 и 69 години. Те открили връзка между оралния секс и рака на гърлото. Пушачите, които са активната страна в секса и имат множество партньори, са особено податливи на заразяване с човешкия папиломен вирус (ЧПВ).

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Според New York Post, само 0.7 процента от мъжете развиват рак на гърлото, но вирусът-причинител е по-често срещано явление. 8 от всеки 10 души се заразяват в някакъв момент от живота си. Съществуват стотици различни видове ЧПВ. Въпреки, че повечето са безобидни, около 12% водят до рак, а ЧВП16 е най-опасен. Ракът се появява в дъното на гърлото, в основата на езика или в сливиците.

Броят на британските мъже, развили свързания с ЧПВ рак на гърлото, е скочил три пъти в периода между 1995 и 2001. Смята се, че до 2200 ще задмине рака на маточнта шийка.

В интервю за New York Post, професор д-р Amber D’Souza от медицинския университет Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health в Балтимор, каза: „Повечето хора правят орална любов в някакъв момент от живота си. Открихме, че оралната инфекция с причиняващия рак ЧПВ е рядка пред жените, независимо колко сексуални партньори са имали.“

6% от мъжете на възраст между 20 и 69 години са инфектирани, като онези между 50 и 59 са най-силно засегнати.