Мария Такач: „Прайдът в Будапеща продължава да бъде шествие за нашите права“

На 13 юни в Дома на киното ще бъде премиерата на филма „Игра на природата” на унгарската режисьорка Мария Такач. Филмът е част от селекцията на Sofia Pride Film Festival и Sofia Biting Docs и ще бъде прожектиран ден след като в София се проведе Sofia Pride. Поговорихме си с Мария за това как минава Прайдът в Будапеща, какви са правата на ЛГБТ общността в Унгария и за участниците в нейния филм, сред които е и Пол Найденов, който ще присъства на премиерата в Дома на киното.

Как избрахте участниците в „Игра на природата”?

 
L’N’Q: House & Disco
 

Четири ЛГБТ организации Leap Sports (Шотландия), Discover Football (Германия), Civil Works Association (Унгария) и „Билитис” (България) организираха проекта „Различните в спорта” и изпратиха по един участник.  Всеки един води своята лична борба и преследва различни цели, в зависимост от културата на обществото и историята на страната. Всички те трябва да преодолеят различни проблеми, за да бъдат приети. Петимата участници във филма са българинът Пол (50), който е интерсексуален бивш гребец, шотландската атлетка Натали (25), която е лесбийка, Йеси (39) от Германия, който е транссексуален футболен треньор и хомосексуалните бегачи Саба (30), роден в Румъния, и Бенджамин (23) от Унгария.

А Вие занимавали ли сте сте със спорт професионално?

Като малка няколко години играех шах към един клуб.

От кога сте защитник на правата на ЛГБТ общността?

Осъзнах се сексуално на около 17. По-късно в университета срещнах феминизма и през 1999 година основахме първата унгарска асоциация на лесбийките „Лабриц”. Така започнах активно да се занимавам с правата на ЛГБТ общността.

Някога усещали ли сте се заплашена по време на снимките на някой от филмите ви?

Помня как преди десет години по време на снимките на филма „Провинциален романс”, който разказва за любовта между две жени, мъжът на едната дойде посред нощ да заплашва екипа на филма. Още не мога да забравя шока от случилото се.

Днес Прайдът в Будапеща е по-скоро празник или по-скоро марш за права? Има ли контра протести, които съпътстват шествието?

Прайдът в Будапеща продължава да бъде шествие за нашите права. Има и контрапротести, понякога хвърлят камъни и викат срещу нас. Ето няколко примера защо прайдът е толкова важен за нас: по време на КОВИД пандемията унгарското правителство отне законните права за определяне на пол на транссексуалните и интерсексуалните унгарци. Това стана в период, в който бяха забранени всякакви протести и не се провеждаха никакви консултации и обсъждания. През декември 2020 година правителството забрани на необвързани гей хора да осиновяват деца. По принцип на гей двойките е забранено да осиновяват деца, но досега беше разрешено гейове и лесбийки да осиновяват деца. Това по никакъв начин не облагодетелства хетеросексуалните двойки, защото и досега гей осиновителите можеха да осиновят единствено деца, които не са желани за осиновяване от хетеросексуална двойка. С приемането на новия закон много деца, вместо да намерят свой родител в Унгария, ще бъдат осиновявани извън страната или пък ще останат в домове за сираци.

Разкажете ни повече за следващия ви проект.

Наскоро излезе първият унгарски лесбо-минисериал: „Вторият Златен век или ЛГБТ жените и интернета”. Юдит е 50-годишна лесбийка, която от две години преживява раздялата след дългогодишна връзка. За да излезе от дупката, тя иска да опознае отблизо общността днес и да си намери нова партньорка. Компютърът не е сред силните й страни, затова на помощ се притича племенникът й, който е IT-специалист. Тюнде е другият протагонист – 40-годишна учителка от провинцията, която е затворник на малкия град, защото не се е разкрила пред никого. Тя често използва компютъра, за да търси сродна душа, но не е запозната със заплахите, които дебнат в сайтовете за запознанства в интернет. Сериите ще бъдат достъпни на сайта, в Youtube канала и Фейсбук страницата на „Лабриц”, като ще бъдат субтитрирани на английски, за да бъдат в помощ на хора от LGBTQI общността в подобна ситуация.

Филмът на Мария Такач „Горещите мъже на студената диктатура” може да се гледа онлайн като част от селекцията “Proud & Loud” на https://neterra.tv/festival/proud&loud