PROUD.bg Presents: Звуците на март 2021

В месечната рубрика PROUD.bg подбира саундтрака на месеца aka новите музикални албуми, които в никакъв случай не трябва да пропускате. Нивото се вдигна неочаквано високо през март, а от плейърите ни не излизаха:

AJR – OK ORCHESTRA:

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

За много от нас целогодишен локдаун, прекаран с роднини звучи кошмарно. За братята Джак, Адам и Райън Мет от AJR, обаче, това не е нищо ново. В „OK ORCHESTRA“ тримата продължават да разширяват театралната си вселена, за която загатнаха в предшественика „Neotheater“. Резултатът е грабващ и понякога измамно жизнерадостен, тъй като текстовете засягат сериозни теми като порастването, депресията и пандемията, макар и с типичното за бандата чувство за хумор.

Слушайте „OK ORCHESTRA“ на AJR в Spotify.

Anneke Van Giersbergen – The Darkest Skies Are the Brightest:

„The Darkest Skies Are the Brightest“ е най-личния албум в дългата кариера на Anneke Van Giersbergen. Записът е вдъхновен от съкрушителна раздяла и проследява пътя на сърцето към светлината след неизбежната трансформация. С помощта на акустична китара и няколко фолк инструмента, холандката, известна с участието си в различни рок проекти, създава красив и отпускащ запис, смесващ ефирността на Susanne Sundfor с американа свободата на Kacey Musgraves.

Слушайте „The Darkest Skies Are the Brightest“ на Anneke Van Giersbergen в Spotify.

Arab Strap – As Days Get Dark:

За тези, които не са запознати с творчеството на Arab Strap, първият им албум от 16 години насам е страхотно въведение. „As Days Get Dark“ представлява вдъхновяваща смесица от Sleaford Mods и Leonard Cohen, подходяща за консумиране навсякъде, където липсва светлина. Шотландското дуо размишлява над теми като безнадеждността под звуците на нихилистична електронна музика, която успява да пресъздаде атмосферата на 90-те, но и звучи някак безвременно и свежо.

Слушайте „As Days Get Dark“ на Arab Strap в Spotify.

For Those I Love – For Those I Love:

В основата си дебютния албум на соловия проект на David Balfe е монумент към живота на покойния му най-добър приятел Paul Curran, който почина през 2018 година. След трагичната му смърт, David се затваря в собственото си студио и работи в продължение на месеци до завършването на записа, състоящ се от 9 песни, адресиращи скръбта и катарзиса, през които преминава, както и силата на приятелството. Комбинацията от сърцераздирателни рецитали и рейв инструментали прави творбата един от най-впечатляващите дебюти през последните години.

Слушайте „For Those I Love“ на For Those I Love в Spotify.

Lana Del Rey – Chemtrails Over the Country Club:

В „Chemtrails Over the Country Club“ Lana Del Rey e решила да избяга от познатата формула и е заложила на едно по-минималистично и фолк звучене, а в аранжиментите се прокрадват нетипични и интересни блус и кънтри елементи. Представете си как Nancy Sinatra пее кавъри на Joan Baez и ще получите някаква представа за красотата на записа, който не успява да надмине „Norman F***** Rockwell“, но се нарежда достойно до другите ѝ качествени записи.

Слушайте „Chemtrails Over the Country Club“ на Lana Del Rey в Spotify.