Куиър заглавия на Sofia DocuMENTAL

От 7 до 14 септември Балкански документален център, съвместно с Фондация Конрад Аденауер и Чешки Център, организира филмов фестивал, посветен на най-доброто документално кино, в чийто център са теми, предизвикващи горещи дебати в обществото.  Това е първото издание „на живо“ на фестивала, след като миналата година пандемичните наложиха фестивалът да се проведе онлайн.

Под слогана  “Do cross the line”,  избрани  ленти ще  поканят зрителите да “прекрачат” границата и да гледат едно по-различно и смело кино на  избрани арт места – в подкуполното пространство на Ларгото , Дома на Киното и Чешкия Център.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Част от разнообразната програма са „Цветовете на Тоби“ и „Машината на порока“.

„Машината на порока“ е канадски филм от 2018 година на режисьора Сара Фоуди.

Филмът разказва за така наречената „плодова машина”, противоречиво устройство, подобно на полиграф, използвано от канадското правителство през 50-те и 60-те години на миналия век в опит да идентифицира ЛГБТ служители и да ги отстрани от държавна служба. Група смели хора разкриват по какъв начин е бил засегнат техният живот и разказват за извървения път към промяната н общественото мнение в Канада.

„Цветовете на Тоби“ от Алекса Бакони, Унгария разказва за живота на Тоби, който е типичен 16-годишен младеж, който отчаяно чака да дойде края на училището и се чуди какъв път в живота да поеме. Филмът представя портрет на едно семейство, борещо се с тийнейджърска полова дисфория, като отстоява за пореден път посланието, че любовта е всичко, от което се нуждаем.

Прожекциите на „Машината на порока“ са на 10 септември (петък), Чешки център от 19:30ч. и 11 септември (събота), Ларго – малка залa от 13:00ч., а „Цветовете на Тоби“ е с прожекции на 12 септември (неделя), ларго малка залa, 18:00ч.

Пълната програма на Sofia DocuMENTAL и билети може да откриете тук: http://www.documental.bg/programme/