Коледен наръчник как да не говорим с ЛГБТИ децата си

Коледа е празник, на който всички сядат на масата и личните взаимоотношения между различните членове на семейството и родата могат да бъдат разгледани в пълния им блясък. Под светлината на прожектора биват осветени най-вече отношенията от типа връзка мъж-жена, които са хетеросексуални. Но често под килима биват насмитани връзките между мъже и мъже и жени и жени. Много роднини или се ,,преструват’’, че темата не съществува или я игнорират.
Години наред ЛГБТИ хората живеят всяка Коледа в някаква сладко-кисела ситуация, в която чуят ли Коледа хем се радват, хем сърцето им леко се свива и си казват: ,,И сега ли ще трябва да лъжа/да си мълча/да се престоря, че не съм, който съм’’.
Коледа може да е чудесен празник за вашите роднини, които спокойно да обсъждат плановете си за семейна почивка в някой ски курорт, докато вие седите на масата конфузно или с вашата половинка ,,съквартирант/колега от университета’’ или сте абсолютно отлъчени от семейството си за ориентацията си и карате Коледа отделно от цялата рода.
Реших да обобщя трите клишета, които съм чувала на масата до този момент.
1. ,,Айде чакаме внучета!’’
Не, бабо/дядо/мамо/татко/вуйчо/лельо ,,внучетата’’ не са пратка по Еконт, която някой някъде чака. Всъщност никой никога не е ,,задължен’’ да ,,продължава рода’’. Има достатъчно деца, които живеят на планетата Земя. Натискът и очакването, че някой непременно ще продължава линията на семейството е архаичен и вреден стереотип. Всеки е напълно свободен както да има деца, така и да няма деца. Ситуацията в България към днешна дата за еднополови двойки е прекалено сложна, а от юридическа гледна точка – безпощадно ощетяваща. Ние не чакаме ,,внучета’’. Ние чакаме да стане част от закона правото ни един ден да преценяваме сами дали да ,,чакаме’’ или не такива. Дотогава това ще е само призрак на надеждата.
2. ,,Кога ще те женим?’’
Не, бабо/дядо/мамо/татко/вуйчо/лельо, не съм длъжен/а да се женя/омъжвам. В живота си имам много и различни интереси. Имам кариера, приятели, амбиции. Имам желание да се развивам личностно и професионално. Имам всестранни интереси
Впрочем, в България не можете да ме ожените/омъжите. В българското законодателство гей браковете не са законни. А ако с приятеля ми/приятелката ми сключим брак в чужбина, той не важи тук. Ще дойдете ли на сватбата ми със същия хъс и радост както на сватбата на вуйчо и леля?
3. ,,Пак тази джендър идеология ни я налагат!’’
Не съществува такова нещо. Това беше израз вкаран в България от хората на евангелиста Урумов с цел всяване на паника страх и погнуса към нехетеро хората, един от които/която съм и аз. ,,Джендър’’ на български е ,,пол’’. А половете са различни – мъж, жена, интерсекс, транс мъж и транс жена и т.н. ,,Идеология’’ може да е нещо политическо. Като фашистката идеология, например. Но идеология на пола, няма. Защото има много различни видове полове, които не са подчинени на някаква политическа идеология, полът е природен, биологичен, психологичен, културен феномен. Никой на никого нищо не налага. Ние просто искаме да си изядем сармите тази Коледа и да срещнем същото уважение и разбиране както и хетеросексуалните си роднини, без това кои сме да бъде под постоянен обстрел.

Тoзи материал е създаден в рамките на проекта „Рейнбоу хъб“ с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Основната му цел е увеличаване на капацитета и мобилизиране на ЛГБТИ общността за застъпнически действия. Цялата отговорност за съдържанието на материала се носи от Фондация Глас-България и при никакви обстоятелства не може да се приема, че той отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.

 
L’N’Q: House & Disco
 

www.activecitizensfund.bg