Как да бъдеш съюзник на транс общността?

Трансджендър хората стават все по-видими в световен мащаб през последните години, но това не означава, че дискриминацията срещу тях е намаляла. Администрацията на Тръмп се опитва да игнорира съществуването им. Броят на убийствата на транс хора в Бразилия достига плашещи рекорди. В България те са напълно невидими. В тези трудни времена е важно да бъдеш съюзник на общността. Представяме ви няколко нужни крачки, които трябва да направите, ако искате да направите съществуването на трансджендър общността по-леко.

Съобразявай се с местоименията:

 
L’N’Q: House & Disco
 

По-учтиво е да попиташ човека срещу теб кои местоимения използва, вместо да гадаеш. Някои хора не се припознават в джендър бинарията и използват различни местоимения, като ‘they/them’. Макар и да е трудно да свикнеш, важно е да комуникираш открито с транс хората и да се съобразяваш с предпочитаните им местоимения.

Направи собствените си проучвания за транс хората:

Научи основното. Транс хората се раждат в грешното тяло. Съществуват много митове и погрешни схващания за живота на един трансджендър индивид. Онлайн ще намериш информация за разликата между биологичен пол, социален пол и сексуална ориентация. Не може да разчиташ на самите транс хора да те научат на всичко. Отдели време и направи собствено проучване.

Бъди съпричастен:

Транс хората се сблъскват с висок процент на насилие, дискриминация, самоубийства, убийства и изнасилвания. Много транс хора губят приятелите си по време на т.нар. транзишън. Никога не е излишно да бъдеш съпричастен и да изразиш любовта и подкрепата си.

Не разкривай транс приятелите си без тяхно разрешение:

Не изтъквай на всеки срещнат, че имаш транс приятел, освен ако той/тя не ти е казал/а, че това е окей. Разкриването на транс хората може да застраши връзката им с роднини, кариерата им и дори живота им.

Не превръщай транс хората във фетиш:

Транс хората са живи същества, а не сексуална фантазия. Изрази като: „Обичам транс мъжете! Телата им са толкова секси!“ омаловажават съществуването на транс хората и ги превръщат просто в сексуален обект.

Не използвай рождените имена на транс хората:

Понякога съюзниците казват без да се замислят: „Познавам Джейк от времената, когато се казваше Бет“. Важно е да използваш името, което транс хората предпочитат, дори когато говориш за миналото, тъй като старото им име често е източник на болезнени спомени.

Образовай хората около теб по темата:

Толерантността върви ръка за ръка със знанието. Важно е да образоваме приятелите и семействата си за транс идентичността. Когато говорим по темата е важно да наблегнем на това колко е важно да подкрепяме  транс общността за да променим света към по-добро. Когато чуем трансфобски коментар е добре да започнем дискусия и да заявим позицията си.