PROUD.bg Review: „What’s Your Pleasure?“ на Jessie Ware e трибют към диско ерата

Освен с протестите за световна справедливост, ще запомним 2020-та година със страховитата световна пандемия, която доведе до нуждата от бягство от реалността. Как се справихме/справяме с нея? Едни се обърнаха към скъпи спомени от миналото, други – към мечти за по-добро бъдеще. Трети пък посветиха времето си на изкуството, което е способно да лекува и да ни пренася в различни светове.

Съвсем случайно, кризисната ситуация съвпадна и с неочаквано възраждане на денс и диско музиката. След като Tame Impala, Dua Lipa и Lady Gaga удариха света с блестящи албуми, на които бяхме принудени да танцуваме неуморно в спалните си, британската соул и R&B звезда Jessie Ware също е решила да направи рязък завой в творчеството си и да ни поднесе винтидж диско записа „What’s Your Pleasure?“.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Четвъртият запис на певицата е сбогуване с лежерната меланхолия, белязала предните ѝ три албума. Въпреки това, класата ѝ на изискан композитор и артист успява да намери пътя си и в най-танцувалните и разпуснати композиции в новия проект. В нито едно от 12-те ударни парчета Jessie не разчита на предвидимите формули, които чуваме в много от радио хитовете през последните години. На мястото им получаваме непринуден трибют към златните години на диското. Не е трудно да си представим откриващата „Spotlight“, заглавната „What’s Your Pleasure“ и насечената „Soul Control“ на дансинга на легендарния клуб-дискотека „Studio 54“ в края на 70-те години.

Дори продукцията, дело на имена като James Ford и Jospeh Mount, е на границата на онова специфично полу-‘lo-fi’ звучене (от сегашна гледна точка), типично за ранните записи на Giorgio Moroder, Chic, Gloria Gaynor и Donna Summer. Докато вече споменатите поп диви интерпретират звуците от миналото през призмата на модерните технологии и бийтове, Jessie Ware залага на автентични инструменти и студийни техники, които звучат едновременно архаично, екзотично и изненадващо през 2020 година. Обложката пък препраща към Polaroid портретите, които Анди Уорхол прави на Бианка Джагър през 1979 година.

Подобно на „Bad Girls“ и други емблематични за жанра албуми, „What’s Your Pleasure?“ си позволява да забави темпото едва във финалната си част. Резултатът са мистичната бомба „The Kill“ и баладичната „Remember Where You Are“, които много слушатели разпознаха като едни от най-силните попадения в творчеството на британката досега.

„What’s Your Pleasure?“ е поредния албум от 2020 година, който доказва, че живеем във времена, в които жанровите категории все повече губят значението си, а модерните артисти изпитват силната нужда да експериментират извън рамките, които критиците им предопределят. Резултатите от това могат да бъдат блестящи, както Jessie Ware доказва.

Слушайте „What’s Your Pleasure?“ в Spotify