PROUD.bg Presents: Звуците на януари 2021

В месечната ни рубрика, PROUD.bg подбира саундтрака на месеца aka новите музикални албуми, които в никакъв случай не трябва да пропускате. 2021 година започна сравнително спокойно и алтернативно, а ние въртяхме с интерес:

Axel Flovent – You Stay By the Sea:

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Надеждата на исландската singer-songwriter сцена Axel Flovent се вдъхновява от родния Рейкявик за дебютния си албум „You Stay By the Sea“. Акустична китара, елегантно пиано и минималистични електроники заформят тиха природна стихия в 12-те парчета, продуцирани от Ian Grimble (Mumford & Sons). Усещането е lo-fi, но и достатъчно рафинирано, за да се открои от десетките новобранци в жанра, които ни заливат ежемесечно.

Слушайте „You Stay By the Sea“ в Spotify

LOVA – Grown-ish:

Шведската поп звезда LOVA ни залива с няколко кратки хитови композиции в първия си албум „Grown-ish“, след като се превърна в стрийминг гигант още преди излизането му. Формулата е позната, но песните все пак успяват да звучат лично и да породят емпатия, а допълвайки се заедно изграждат една концептуална цялост, която би могла да послужи за вдъхновение на модерен coming-of-age роман или филм.

Слушайте „Grown-ish“ в Spotify.

Passenger: Songs for the Drunk and Broken Hearted:

Mike Rosenberg най-накрая издава „Songs for the Drunk and Broken Hearted“ – проект, заченат още преди началото на ковид пандемията и вдъхновен от трудна раздяла. Многократно отлагани и преработвани, композициите разказват няколко художествени истории за герои, които се сблъскват с нещастието и болката, подобно на създателя си. Запознатите с творчеството на Passenger ще са наясно, че в албумите му едва ли ще открият изумителна иновация, но семплата красота на песните му си звучи съвсем на място по време на изолация.

Слушайте „Songs for the Drunk and Broken Hearted“ в Spotify.

Rhye – Home:

Изминаха почти десет години от дебютния албум на Rhye „Woman“, който си остава връхното му постижение за много слушатели. Въпреки, че „Home“ не изненадва с нищо ново, красивият андрогенен глас на канадеца Mike Milosh продължава да извайва красиви произведения, подходящи както за медитация, така и за страстен секс. Елементи на модерния диско тренд също се прокрадват почти незабележимо, но основата си остава бутикова поезия за романтиците.

Слушайте „Home“ на Rhye в Spotify.

Steven Wilson – The Future Bites:

Някогашният прогресив рок титан Steven Wilson от Porcupine Tree продължава със соловия си поход. „The Future Bites“ обръща гръб на рок стилистиката и залага на ексцентричен синт поп, присмиващ се на консуматорството и дехуманизацията, причинена от технологичния напредък. Китарата е заменена от шумни електроники, структурите на парчетата са праволинейни и лесносмилаеми, а аранжиментите продължават да ангажират със софистицирани и интригуващи идеи.

Слушайте „The Future Bites“ в Spotify.