„Член 216“ – Историята на ЛГБТИК+ хората в България от 1896 до днес

След Освобождението, България запазва стария Отомански наказателен закон. По заръка на министър Стоилов в 1886 г. Ал. Дякович, прокурор по онова време при Русенския окръжен съд, трябва да изработи наказателен законопроект, който става закон едва през 1896 г. на 1 май. В него член 216 от глава XIVРазврат“ гласи:

216. За мъжеложство (педерастия) между лица по-възрастни отъ шестнадесеть години, както и за скотоложство, наказанието е: тъмниченъ затворъ не по-малко отъ шесть месеци.

 
L’N’Q: House & Disco
 

През годините са правени множество промени в закона, но едва в Наказателния кодекс от 1968г. отпада общия състав за хомосексуалност, а през 2006г. всички сексуални престъпления изключват определение на сексуалната ориентация на извършителя като релевантен фактор за извършеното сексуално престъпление.

Този закон вдъхновява уеб артиста Борислав Николов да създаде дебютния си проект – „Член 216„. Това е едно дигитално изживяване, което съчетава кино, музика и изобразително изкуство, за да разкаже историята на ЛГБТК+ общността в България. Любовта към родината и едно изречение от родния Наказателен закон от 1896г. вдъхновяват създателя на проекта Борислав да представи българите с различна сексуална ориентация в нова светлина. В модерен и динамичен уебсайт изображения ще се реят по екрана и ще звучи музика, написана специално по повода. Традиционните мотиви от 19-ти век, които сме свикнали да виждаме в черно-бяло, се пресичат с пълноцветното и заедно предлагат алтернативен поглед върху куиър българите от онази епоха.

От една страна, „Член 216“ говори на хетеросексуалните българи, някои от които смятат, че различната сексуална ориентация е нещо внесено от чужбина в новото време. Проектът показва, че това не е така чрез местни примери от древността, Средновековието и края на 19-ти век. „Член 216“ се обръща и към тези хора, които са накарани да се чувстват по-малко българи, заради това кого обичат. Борислав пресъздава образите на нашите гей предци, но този път вместо преследвани и наказвани, те са свободни да се обичат и да бъдат себе си. Надеждата на автора е наследниците на тези хора да видят, че и те са част от тъканта на България, и че те също заслужават място на хорото.

Член 216“ призовава да възстановим тази заличена глава от историята на България. Изворите са някъде там – скритите любовни писма, тайни снимки и забравени досиета.

Борислав е уеб артист, завършил „Изящни изкуства“ в НУИ „Д. Христов„, Ванра и „Графичен комуникационен дизайн“ в Университета Уестминстър, Лондон. „Член 216“ е неговият дебютен проект, в който той е режисьор, актьор, художник и дизайнер. Заедно с Борислав в пътуването през времето проектът също събира на едно място творчеството на Коста Каракашян като продуцент, оператора Борис Урумов, композитора Добромис Кисьов, музикалното дуо AmRose на Сирма Кунчева и Ростислав Шипочки и наскоро дипломиралите се актьори от НАТФИЗ Антония Кундакова, Ахмет Исмаил и Сирма Кунчева

Член 216“ е подкрепен и от фондация Single Step, а официалният му старт е днес, 3-ти март на chlen216.com