Apple тества полово неутрална опция на Siri

В момента Apple тества нова опция за виртуалният асистент Siri, която ще бъде полово неутрална и ще бъде озвучавана от куиър човек, като част от бета версията на iOS 15.4, която беше пусната на 22 февруари.

Гласът на Siri ще бъде с по-малко стереотипно мъжко или женско звучене в опит да се премахне джендър аспектът на Siri, ако потребителите изберат тази опция в своите продукти. Според Стив Мозер, автор в Mac Rumours и разработчик на iOS, новата опция в момента е регистрирана под името „Quinn“ – което означава, че това може да бъде името, с което потребителите ще взаимодействат, ако опцията бъде избрана.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Това се случва на фона на усилията на Apple да увеличи разнообразието в софтуера си – наскоро бяха добавени по-широк набор от емоджита, а от миналата година Siri идва с нови настройки, които прекратиха използването на женски глас по подразбиране. В изявление Apple заяви: „Развълнувани сме да представим нов глас на Siri за англоговорящите, като по този начин даваме на потребителите повече възможности да изберат глас, с който се чувстват комфортно.“

Очаква се новият глас да бъде разпространен сред широката общественост като част от софтуерна актуализация през следващите седмици и месеци.