Доналд Тръмп обеща да спре финансирането на училища, в които се обсъжда „критична теория“

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп обеща да спре финансирането на училища, в които се преподава критична теория, свързана с расата и пола, ако бъде преизбран през 2024 г.

На митинг в щата Айова, Тръмп – който преди време обеща да възстанови жестоката си забрана за служба на транс хора в армията, ако бъде избран – заяви, че ще затегне контрола върху расовото и ЛГБТИ+ образованието в училищата.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Ще подпиша и нова изпълнителна заповед за намаляване на федералното финансиране за всяко училище, което прокарва критична расова теория, „трансджендър лудост“ и друго неподходящо расово, сексуално или политическо съдържание на нашите деца„, каза той от подиума.

Бившият президент и преди е говорил за позицията си към преподаването на расова тематика в училищата, като в предишна реч нарече расовото образование „токсична пропаганда„.

Те учеха хората да мразят нашата страна и аз няма да позволя това да се случи„, каза той за обучението срещу предразсъдъците, което имаше за цел да обучи федералните служители по различни теми, засягащи расови проблеми.

ЛГБТИ+ активисти обаче заявиха, че са „готови за битка“ при евентуално президентство на Тръмп, а изпълнителният директор на Американския съюз за граждански свободи (ACLU) Антъни Д. Ромеро заяви: „Ако Доналд Тръмп смята, че вторият му мандат ще му позволи да продължи с противоконституционните и неамерикански политики от първия си мандат, ACLU ще бъде готов да се бори на всяка крачка.