6 ЗДРАВОСЛОВНИ АЛТЕРНАТИВИ НА КОФЕИНА

Кофеинът е химикал, който може да бъде открит като основна съставка в кафе, чай, кола, гуарана и други продукти. Най-често се използва за подобряване на умствената дейност, по-добро съсредоточаване, издръжливост.

Кофеинът има широко приложение и при борбата с килограмите, като може да повлияе добре на диабет тип 2. Неговата ефективност е и причината да е сериозно разпространен сред хранителните добавки тип фет бърнар и други стимуланти.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Кофеинът действа чрез стимулиране на централната нервна система, сърцето, мускулите и центровете, контролиращи кръвното налягане. Има възможност да покачи кръвното налягане, също така е известен и с диуретичните си свойства. При често и продължително използване губи ефекта си до голяма степен. За да се възобновят неговите свойства е нужно да се направи “кофеинов детокс”.

Има няколко причини, поради които да обмислите кофеинов детокс или алтернативи за кафе:

  • Кофеинът вече няма същия ефект както преди.
  • Дневната консумация е извън контрол, а често приемът на кофеин е придружен с консумацията на захар.
  • Консумацията на кофеин е довело до здравословни проблеми.
  • Препоръки на лекар.

Каквато и да е причината да се откажете и да потърсите алтернативи, спирането на кофеина не е лесна задача, както физически, така и психически.

kofein-1

В тази статия Ви представямe 6 алтернативи на кофеина:

#1. Билки. Женшен – Женшенът спомага за по-добра издръжливост и дава енергия. Той е натурална билка и се използва като добавка към напитки – най-вече с чайове. Има свойството да намалява стреса, да контролира донякъде теглото и може да облекчава менструални крампи. Може да се намери и като хранителна добавка.

Гинко билоба – Билков есктрат от ядката на дърво, което носи същото име като билката. Използва се от векове в китайската медицина. Увеличава притока на кръв към мозъка и крайниците, което по данни на проучвания и опит може да доведе до по-добър фокус, по-добро общо благосъстояние, засилена креативност.

#2. Витамин B. След кофеина, витамините от групата B са може би най-често срещаната съставка в енергийните напитки. Витамин B помага на тялото по-добре да метаболизира храната, която консумираме, като е пряко свързан с производството на енергия от нея.

Ако страдате от липса на витамини от групата, често може да се окаже една от причините за понижен тонус и енергия. Тъй като витамините от групата B са разтворими във вода, телата ни не са способни да ги съхраняват продължително време. Това означава, че е нужно набавянето им чрез консумация на храни, напитки, добавки.

Screen-Shot-2015-07-31-at-2.35.20-PM

#3. Вода. Една от основните причини да изпитвате нужда от кофеин сутрин е сериозната дехидратация, която е настъпила след сън. Преди да посегнете към кафето може да изпробвате да изпиете една-две чаши вода.

Кофеинът има лек диуретичен ефект, който рядко е свързан с повишен риск от дехидратация, но след 7-8 часа сън чашата вода е много по-добър избор от кафето, най-малкото, защото може да имате нужда да утолите жаждата си, а не от прием на кофеин.

#4. Пълноценно хранене. Пълноценно хранене богато на протеин, въглехидрат и фибри ще захрани тялото с енергия за дълго време. Пример за такова хранене е омлет със зеленчуци и мюсли или овес.

От друга страна, хора на нисковъглехидратни диети често изпитват симптоми като замаяност и слаба концентрация или ниски нива на енергия и жизненост – това е така, защото въглехидратите са важен и предпочитан източник на тялото за енергия. Особено комплексни въглехидрати като овес, ориз, картофи и пълнозърнести храни могат да захранят тялото за 3-4 часа, в зависимост от скоростта на метаболизма и количеството приети калории.

Доказано е в различни проучвания, че такъв тип хранения имат сериозен позитивен ефект върху енергията, стреса и мозъчната дейност.

Ако не сте почитатели на омлетите, друга алтернатива са суровите ядки и семена, нискомаслени млечни продукти или порция салата с малко пилешко.

kofein-2

#5. Ябълка. На празен стомах ябълката може да има подобен ефект като този на кафето. Отнема кратко време за храносмилане (20-30 минути) спрямо храните, съдържащи сложни въглехидрати или протеин. Докато дъвчим, се отварят нервни и мускулни пътища, които спомагат фруктозата в нея да ускори метаболизма и произведе енергия. Една средно голяма ябълка съдържа малко над 20 грама въглехидрати и около 90 калории, заедно с 4 грама фибри.

Ябълките съдържат високи нива на витамини, фитонутриенти и антиоксиданти. Не съдържат никакъв кофеин, но могат да накарат цялото тяло да се чувства една идея по-свежо и то без неприятните странични ефекти от кофеина.

Screen-Shot-2015-07-31-at-2.37.54-PM

#6. Упражнения. Кратка тренировка, стречинг и душ могат да имат по-силен ефект от този на кофеина. Освен това, тези активности безспорно ще допринесат много за здравето и цялостното благосъстояние. Упражненията ускоряват кръвообращението, което от своя страна събужда цялото тяло – нещо пред което всъщност кафето би имало по-слаб ефект.

Изграждането на навик за кратка тренировка и стречинг след ставане от леглото ще увеличи метаболизма на кислорода. Така повече обогатени с кислород кръвни клетки ще достигат до мускулите и мозъка, което води до по-добра концентрация и фокус.

В заключение спирането на кофеина не е за всеки и това не е особен проблем. С използването на някои от алтернативите може да опитате да намалите количеството, което приемате и да придобиете нови по-здравословни навици по пътя. Освен това приема на кофеин в умерени граници има своите ползи, които са доказани научно и са изпитани във времето.
А12768047_10208924385573033_777836538_oвтор: Станимир Михов – Фитнес ентусиаст и персонален инструктор, завършил в НСА фитнес и фитнес-културизъм – http://www.stanimirmihov.com/