18 ноември е STEM Pride Day 2020

На 18 ноември 2020 г. отбелязваме международния ден на ЛГБТ+ хората в STEM (от английски – Science, Technology, Engineering, and Mathematics – наука, технология, инженерни дисциплини и математика). Денят ознаменува 60-годишнината от битката във Върховния съд на САЩ на астронома и гей активист Франк Кемъни. Използваме този повод, за да разкажем историите на няколко значими куиър личности, които с труда си са допринесли за подобряване на нашето ежедневие.

Франк Кемъни

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Франк Кемъни е американски ветеран от Втората световна война с докторска степен по астрономия от Харвардския университет в САЩ.

След като е уволнен заради сексуалната си ориентация от армията на САЩ през 1957 г., той се заема с активизъм. Влиза в историята, като предявява първия иск за граждански права въз основа на сексуална ориентация пред Върховния съд на САЩ. Въпреки че губи делото, неговата петиция е само началото на неговата дейност за граждански права. Той ръководи първата гей демонстрация за равни права в Белия дом през 1965 г. и става първият открит гей кандидат за Конгреса на САЩ през 1971 г. През същата година е и сред първите, които оспорват твърденията на Американската психиатрична асоциация, която дотогава разглежда хомосексуалността като психично разстройство.

Алън Тюринг

Алън Тюринг е може би най-известният ЛГБТ+ човек в STEM. Той e математик, информатик, човек със силна логика, криптоаналитик, философ и теоретичен биолог. Всички ние му дължим много, тъй като работата му по време на Втората световна война, според някои оценки, е помогнала за съкращаването на войната с две години и спасяването на над 14 милиона живота.

Още преди това неговата статия със заглавие „On Computable Numbers, with an Application to the Entscheidungsproblem“ представя идеята за универсалната машина на Тюринг, която е новаторска концепция в теоретичната компютърна наука. Не е изненада, че тази статия е наречена „най-влиятелната математическа публикация в историята“.

След войната Тюринг работи в множество различни области. Работата му върху изкуствения интелект го води до създаването на прочутия тест на Тюринг, чрез който той проверява дали една машина може да проявява интелигентно поведение, еквивалентно на човешкото. И един любопитен факт: „T“ в CAPTCHА, която всички мразим да решаваме, означава „Тюринг“. По-късно в живота си Тюринг се насочва към биологията и публикува друга важна статия – „Химичните основи на морфогенезата“, която описва как моделите в природата могат да възникнат от биохимичните реакции. Например, той обяснява как се образуват петна и ивици върху любимите ни котки. Този труд на Тюринг остава актуален и днес.

Лин Ан Конуей

По-малко известна, но може би даже с по-голям принос за съвременния живот, е Лин Ан Конуей. Лин е трансджендър жена.

Докато работи за IBM, Лин изобретява начин за работа на компютърните процесори (multiple-issue out-of-order dynamic instruction scheduling), който се използва и практически във всеки съвременен процесор от Intel, AMD и ARM. Тя участва в създаването на първия процесор със суперскаларен дизайн. Тя е ко-създател на структурирания VLSI дизайн, който позволява масово производство на по-малки и по-ефективни процесори в началото на 80-те години на миналия век, проправяйки пътя на настолните компютри, каквито ги познаваме днес. Тя е съавтор на новаторския учебник „Въведение в VLSI системите“, който се използва в повече от 100 университета по света в курсовете за проектиране на интегрални схеми. Нейната работа е в основата на процесорните технологии, създадени в малко известни стартиращи компании като Silicon Graphics, Sun Microsystems, MIPS и Intel. Значението на работата на Лин върху живота ни днес не може да бъде подчертано достатъчно. Огледайте се за произволно електронно устройство около вас и има голяма вероятност поне един от чиповете вътре да е създаден въз основа на нейната работа. Вашите телефони, таблети, лаптопи, настолни компютри, даже автомобилът ви работят благодарение на нейния труд.

В личния си живот Лин страда от това, което днес е известно като полова дисфория – силен стрес, причинен от несъответствието между пола, с който хората се идентифицират и пола, определен при раждането им. Тя започва медицинския си преход през 1967 г. Това, за съжаление, не се приема от работодателя й, който веднага я уволнява, въпреки пионерската ѝ работа до момента, когато тя се разкрива като транс жена. Това унищожава целия ѝ социален кръг и тя заминава в чужбина сама, за да си направи операцията. Когато се връща в САЩ, Лин приема новото си име, завършва социалния си преход като жена и започва кариерата от нулата.

Франк Кемъни, Алън Тюринг и Лин Конуей са важни фигури, но не са сами. Последното проучване от 2020 г. сред програмистите в Stack Overflow, водещ сайт за обмен на информация между програмисти, показва, че приблизително 1% от респондентите са се идентифицирали като трансджендър, а 7,9%  – като куиър, гей, лесбийки или бисексуални. Това са значителен брой хора, които ежедневно работят за подобряване на живота на всички нас.

Автор: Тодор Тотев (софтуерен инженер в технологичната компания Progress. Страстен читател и геймър, който предпочита да прекарва спокойните вечери със семейството.)