ЧЕЧНЯ НАПАДНА МЕДИИ И НПО-ТА, РУСИЯ ОТКАЗА ДА РАЗСЛЕДВА ИЗТЕЗАНИЯТА НА ГЕЙ МЪЖЕ

Чеченската национална телевизия обеща да подготви подробно журналистическо разследване по повод информацията за отвличания, изтезания и убийства на гей мъже – но не за самата информация, а за появата й в публичното пространство. От телевизията заявиха, в пълно съзвучие с позицията на правителството, че същестуването на гей мъже в страната е „изфабрикувано от опозиционни медии“.

В неделя чеченският лидер Рамзан Кадиров написа в социалните медии, че историята е дело на „така наречените правозащитни организации“, които „използват най-срамните методи, за да изкривят реалността и да очернят обществото, начина му на живот, традиции и обичаи.“

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Правителството призова независимия руски вестник Новая газета, който първи съобщи информацията, да оттегли материала си. Министърът на социалните политики Джамбулат Умаров поиска от вестника да се извини на чеченския народ, да преустанови употребата на анонимни източници и да спре да се оплаква, че получава заплахи от Чечня.

Елена Малашина, една от журналистките, които разкриха случващото се, в момента се укрива в следствие на смъртни заплахи. През последните 10 години двама репортери на Новая газета, отразяващи Чечня, са били убити.

Данните, съобщени от Новая Газета, бяха потвърдени от няколко независими новинарски организации, включително от Радио Свободна Европа и Guardian. Междувременно, руските власти отказаха да започнат разследване, защото липсвала достатъчно информация.

Според източници на медиите, над 100 гей мъже са били задържани “във връзка с тяхната нетрадиционна сексуална ориентация, или подозрение за такава”. Има данни, че няколко от тях са били убити. Арестуваните мъже биват държани в ужасяващи концентрационни лагери, където биват бити и изтезавани, включително с електричество. Един от освободените мъже е казал пред Новая газета, че чеченските власти искали от него да разкрие имена и местонахождения на други гей мъже.