Румънският парламент даде зелена светлина на анти-гей референдума

Румънските депутати приеха с голямо мнозинство мярка, която ще направи възможен планирания референдум за хомофобна промяна в основния закон на страната. В момента конституцията на Румъния определя брака като съюз между „съпрузи“. Авторите на референдума искат определението да бъде променено на „мъж и жена“.

Парламентарният вот е в следствие от петиция, която миналата година събра 3 милиона подписа. Ако референдумът бъде успешен, както се очаква, ще бъде изключително трудно в бъдеще да бъде узаконено брачното равенство.

 
L’N’Q: House & Disco
 

107 депутати гласуваха „за“, едва 13 „против“, а седем се въздържаха. Председателят на румънската Социалдемократическа партия индикира, че референдумът ще се проведе още през октомври.

„Ние сме християнска нация от 2000 години,“ заяви Сербан Николае от същата партия.

Опозицията срещу еднополовите връзки в Румъния е жестока. Хомосексуалността там бе декриминализирана едва през 2002 и обществените нагласи са изключително негативни. Заедно с България, Полша, Словакия, Литва и Латвия, Румъния не предоставя никаква правна защита на еднополовите двойки и не признава браковете им, сключени в чужбина.

Въпреки всичко обаче, Румъния е длъжна да признава някои права на еднополовите съпрузи, след като по-рано тази година Европейският съд отсъди в полза на гей двойка. Съдиите наредиха на страната да дадат право на пребиваване на американския съпруг на румънски гражданин, независимо от факта, че брака им не е признат там.