ЧЕЧНЯ Е ОТВОРИЛА КОНЦЕНТРАЦИОННИ ЛАГЕРИ ЗА ГЕЙ МЪЖЕ

Гей мъжете, арестувани по време на „чистката“ в автономния руски регион Чечня, биват държани в затвори, наподобяващи лагери.

Преди няколко седмици руски вестници и правозащитни активисти съобщиха, че над 100 гей мъже са били задържани „във връзка с тяхната нетрадиционна сексуална ориентация, или подозрение за такава“. Има данни, че няколко от тях са били убити.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Нова информация обаче, сочи, че арестуваните мъже биват държани в ужасяващи концентрационни лагери, където насилието и изтезаването на затворници е ежедневие. Позовавайки се на интервюта със свидетели и оцелели, руският вестник Новая Газета съобщи, че в град Аргун е бил отворен таен затвор, предназначен специално за жертвите в чистката. Един от освободените мъже е казал пред вестника, че е бил подложен на яростни „разпити“ в лагера, където чеченските власти искали от него да разкрие имена и местонахождения на други гей мъже.

Поразителният отговор на чеченското правителство е, че в региона няма гей хора. „Не можеш да задържиш и тормозиш някого, който не съществува в тази република“, заяви правителствен говорител. Кремъл отрече да е бил информиран за чистката.

Задържаните в лагера биват подложени на електрошокова терапия и брутален бой. Семействата на някои от тях пък биват изнудвани за пари. Таня Локсина от Human Rights Watch заяви: „Вече няколко седмици продължава бруталната кампания срещу ЛГБТ хората из Чечня. Някои от мъжете са изчезнали насилствено. Други са били върнати на семействата си в полуживо състояние. Най-малко трима са били убити от началото на кампанията.“

Министри от САЩ, Великобритания и Европейския съюз са призовали Русия спешно да се намеси.