ПОНЕ ТРИМА СА БИЛИ УБИТИ В ПОЛИЦЕЙСКА ЧИСТКА НА ГЕЙ МЪЖЕ В ЧЕЧНЯ

В сигнали, идващи от Чечня, се твърди, че в региона се извършва чистка на гей хора. Повече от 100 мъже, заподозрени в хомосексуалност, са били задържани от полицията на преобладаващо мюсюлманската държава, съобщи Новая Газета. Най-малко трима са били убити.

Сред задържаните са влиятелни религиозни лидери и двама известни чеченски телевизионни водещи.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Новая Газета твърди, че масовите арести са били потвърдени от прокуратурата, Министерството на вътрешните работи и Федералната служба за сигурност, но говорител на президентството каза, че не е чувал за тях. Шокиращо, той заяви, че може би става дума за първоаприлска шега.

„Превантивната честка“, както бива наричана от властите, била провокирана от получени заявления от ЛГБТИ активисти за провеждане на протести в градове в Северен Кавказ. Демонстрациите, разбира се, е нямало да се случат – целта била получените откази да бъдат обжалвани пред Европейския съд по правата на човека.

Жертвите са били примамени със съобщения в социалните мрежи и арестувани, след като отговаряли. Според един от сигналите, 16-годишно момче е било задържано и освободено няколко дни по-късно със следи от жесток побой.

Заради тези новини, много гей мъже са започнали да изтриват профилите си и дори да напускат региона.

През 2008 президентът на Чечня, Рамзан Кадиров, каза, че „за един чеченец най-голямото престъпление е да каже ‘Имам хомосексуален приятел! Не бива да отронвам и дума.’ Междувременно, Кадиров се е изказвал в защита на полигамията и „убийствата на честта“.