Журналист коментира тайни хомоеротични писма на композитора Шопен

Музикалният журналист Мориц Вебер заяви, че векове наред архивистите и биографите на Фредерик Шопен са си затваряли умишлено очите за хомоеротичните писма на композитора, за да подчинят полската легендарна фигура на консервативните норми в страната.

Двучасовата радио програма „Мъжете на Шопен“ на швейцарската медия SRF извади наяве редица писма на класическия композитор, които са превеждани погрешно през годините. Мориц Вебер твърди, че по време на карантината през 2020 година е съсредоточил усилията си върху откриването, превеждането и анализирането на „любовните декларации, насочени към мъже“, които Шопен е изпращал. Някои от тях съдържат директни сексуални намеци, а други са по-скоро закачливи.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

В едно от 22-те писма, представени от журналиста, Фредерик пише: „Знам, че не обичаш да те целуват. Моля те, позволи ми да го направя днес. Трябва да си платиш за мръсния сън, който имах с теб снощи.“ Писмото е адресирано до съученика му Титук Войчековски.

Вебер твърди, че се надява с предаването си да привлече внимание и да предизвика по-задълбочени изследвания на сексуалността на Шопен и връзката ѝ с изкуството му.