Враждебността в гей общността води до висок процент на психичните заболявания

Куиър общността е една от най-рисковите групи, когато стане дума за проблеми с психичното здраве, депресията, тревожността и злоупотребата с наркотични вещества. Десетилетия наред учените са предполагали, че ЛГБТ+ хората са патологично предразположени към психичните заболявания. Резултатите от проучвания от 90-те години пък сочат, че главната причина за крехкото психично здраве на куиър хората е обществената дискриминация към тях.

Ново проучване за психичното здраве сред ЛГБТ+ общността в САЩ показва интересни резултати. Отхвърлянето от семейството, религиозната общност и обществения тормоз продължават да бъдат част от споменаваните теми. Голям процент от интервюираните, обаче, са посочили, че причината за лошото психично състояние е враждебността от страна на други гей и бисексуални мъже, както и фокусирането на гей хората върху външния вид и статуса на другите.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Един от авторите на проучването Джон Пачанкис споделя: „Основните причинители на стреса сред гей хората могат да бъдат обобщени в четири категории. Първата категория е стрес, причинен от това, че голяма част от гей общността приоритизира секса пред дълготрайните връзки и приятелства. Втората категория е стрес, причинен от това, че голяма част от гей общността отделя твърде много внимание на статусни черти като ‘мъжествеността’, ‘привлекателността’ и ‘богатството’. Третата категория е стрес, причинен от чувството за конкуренция и враждебност в гей средите. Четвъртата категория е стрес, причинен от това, че гей общността дискриминира гей хората от различен расов и етнически произход, по-възрастните и ХИВ-позитивните.“