Въпреки призивите на президента: ЕвроПрайд няма да бъде отменен

"Всяка "забрана" би била незаконна" казват от организационния комитет на ЕвроПрайд.

В отговор на призивите за отмяна на ЕвроПрайд 2022, организиран от Белград Прайд в Сърбия, председателят на организационният комитет на ЕвроПрайд, Кристин Гарина, заяви:

Нито домакините на ЕвроПрайд 2022, Belgrade Pride, нито ние като лицензодател ще отменим ЕвроПрайд в Белград.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Правото на провеждане на прайд е обявено от Европейския съд по правата на човека за основно човешко право. Всеки опит за „забрана“ на прайда е нарушение на членове 11, 13 и 14 от Европейската конвенция за правата на човека, ратифицирана от Сърбия като член на Съвета на Европа.

Освен незаконността на подобна забрана, трябва да се отбележи, че тези, които се противопоставят на ЕвроПрайд в Белград, използват изтъркани стари тропи, неточности и откровени лъжи, за да дискредитират това, което всъщност е празник на човешките права и равенството, коментират организаторите н събитието.

Те казват, че сме против семейните ценности, докато всеки от нас произхожда от семейство и много от нас имат собствени семейства. Казват, че сме насилници на деца, а всички ние сме твърдо против всякакво насилие над деца. Те твърдят, че сръбските власти са инвестирали 40 млн. евро в „ЕвроПрайд“, въпреки че събитието струва само част от тази сума и не получава никакви средства от правителството. Всяко тяхно твърдение е лъжа, а опитът да се забрани ЕвроПрайд би означавал, че властите са се хванали на лъжите им.“ допълват от организационният комитет на ЕвроПрайд 2022.

ЕвроПрайд в Белград ще се проведе и се очаква да събере на едно място хиляди ЛГБТИ+ хора от цяла Европа с ЛГБТИ+ хора от Сърбия и по-широките Западни Балкани. Организаторите апелират към местните власти да се противопоставят твърдо на тези, които планират да попречат на мирното и сигурно протичане на събутието.

Посетете уебсайта на ЕвроПрайд 2022 за повече информация относно събитията, които ще се проведат в Белград от 12 до 18 септември.