За всеки ЛГБТИ човек е важно да има хора, които да го изслушат и да го разберат

Момчето, с което ви срещаме днес, се казва Петър и е участник в BraveLab – групата за ЛГБТИ младежи на фондация „Ресурсен център – Билитис“. Тя се събира веднъж на две седмици от началото на 2018 г. в София, като форматът варира между дискусии по тема, зададена от координатора Лили Драгоева или от някой от самите участници.

BraveLab и другите три групи за самоподкрепа (куиър-феминистка, транс и интерсекс, както и тази за съ-родителство) са създадени по проекта „ЛГБТИ хората се надигат за промяна“, финансиран от „ИЛГА-Европа“. Ето какво споделя Петър пред PROUD.bg за личния си опит и впечатления от участието си в BraveLab. 

 
L’N’Q: House & Disco
 

Как разбра за групата?
– Разбрах за нея от Лили, с която случайно се запознах на една от изложбите по време на Sofia Pride Arts тази година.

С какво успя координаторът Лили Драгоева да те убеди, за да се включиш?
– Разказа ми за какво се събира групата, как се споделят истории и е безопасно пространство за ЛГБТИ младежи. Стори ми се интересно.

Беше ли усещал потребност от подобна група, преди да разбереш за BraveLab?
– Честно казано, не. Като цяло никога не съм чувствал потребност от това да се занимавам с активизъм или да се приобщавам към ЛГБТИ общността, но вече, правейки го, започна да ми харесва. Откакто съм част от групата, изпитвам нуждата да взимам по-активно участие.

С какво ти помага групата, откакто идваш?
– Определено с това, че започнах да получавам отговори на много въпроси, които имах относно себе си. Другото е, че с всяка среща научавам нещо ново. Не мога да кажа, че съм от най-образованите хора относно ЛГБТИ историята, термини и всичко като цяло.

След като вече посещаваш BraveLab от около 2 месеца, смяташ ли, че групите за взаимопомощ са важни и защо?
– Да, защото е добре да знаеш, че има хора, които да те изслушат и да те разберат, защото всички имаме малко или много общи проблеми, а и е хубаво да сме малко по-вещи по ЛГБТИ въпросите.

В каква друга група би се включил за в бъдеще, ако се осъществи?
– Определено в група за ЛГБТИ хора с психични разстройства. Като човек с депресия за мен е важно да има група за взаимопомощ и за тази част от общността.

Според теб с какво създаването на общностния център Rainbow Hub спомага за сформирането на тези групи?
– С това, че вече има пространство специално за ЛГБТИ хора, където можем да се чувстваме на сигурно място, далеч от предразсъдъци.

Последен въпрос, но не и по важност – как се справя Лили с координирането на групата?
– Определено не ѝ е лесно с толкова много различни характери и доста шумни тийнейджъри, но се справя доста добре. Надявам се още дълго да продължи да ни търпи.