За сексуално предаваните инфекции – интервю с д-р Ива Филипова от НЦЗПБ

Д-р Ива Филипова работи в Националния център по заразни и паразитни болести. С нея си говорим за личния ѝ опит в сферата и стигмата около сексуално предаваните инфекции.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Здравейте, д-р Филипова! Може ли да разкажете за безплатните изследвания, които могат да се направят до края на годината в Националния център по заразни и паразитни болести? Какво представляват те? Как се случват?

Националният център по заразни и паразитни болести извършва безвъзмездно изследвания за гонорея, хламидия и микоплазма. Изследвания може да си направи всеки сексуално активен мъж или жена, който има съмнения за заболяване или просто е загрижен за своето здраве. За целта, в лабораторията трябва да предостави самостоятелно взет урогенитален секрет (препоръчително за мъже – урина първа струя, а за жени – влагинален секрет на тампон). Лабораторните изследвания се извършват чрез съвременни молекулярно-генетични методи (Real Time PCR), които дават възможност за бързи и точни резултати.

Кои са най-често срещаните предавани инфекции?

По принцип съществуват десетки инфекции, които могат да се предадат чрез сексуален контакт. Но най-честите са именно гонорея, урогенитална хламидиийна и микоплазмени инфекции, като ежегодно в света заболяват повече от 200 милиона души.

Какво е отношението по въпроса със сексуално предаваните инфекции в България според вашия опит?

Повечето хора са резервирани, когато става дума за заболяване свързано с една от най-интимните сфери. Истината, въпреки това е, че се интересуват от сексуалното си здраве и ние се опитваме да обясним, че поставянето на диагноза не означава края на света, а животът и сексуалните отношения продължават. В крайна сметка, лекарите и медицинските специалисти сме тук, за да помогнем без да съдим.

Хората изследват ли се достатъчно?

Смятам, че е добър знак, че все повече хора търсят медицинска помощ при наличие на симптоми и се изследват преди назначаване на терапията. За съжаление,по-рядко се препоръчва профилактично изследване, въпреки доказаната полза при асимптоматични пациенти и индивиди с по-рисково сексуално поведение.  Националният център по заразни и паразитни болести препоръчва ежегодно тестване за гонорея, хламидия и микоплазма на всички сексуално активни жени и мъже на възраст под 25 години, както и на всички жени и мъже с нов/и сексуален/ни партньор/и през последните 6 месеца или сексуален партньор, който има доказана полово предавана инфекция.

Познават ли се симптомите?

Сексуално предаваните инфекции не винаги причиняват симптоми, така че е възможно да има инфекция без хората да знаят за това. Ето защо при водене на полов живот е важно да се правят профилактични изследвания. В случаи на диагностицирана гонорея, хламидия или микоплазма, пациентите трябва да знаят, че тези инфекции могат да бъдат излекувани напълно.

Кои групи са най-изложени на риск и защо?

Всеки човек, който прави секс, е изложен на риск. За минимизиране на този риск се препоръчва избягването на рискови сексуални практики, например секс без презерватив.

Какъв е опита ви с ХИВ? Съществува ли стигма? Как може тя да бъде преодоляна?

В нашата лаборатория диагностицираме бактериални инфекции, но разбира се, се случва някои от пациентите да имат вирусни конфекции, например с HIV. За съжаление все още съществува стигма около това заболяване, но мисля, че сме на правилния път за преодоляване на това. Все повече хората са запознати с фактите и пазят себе си и сексуалните си партньори, като прилагат ефективни стратегии за намаляване на риска от заболяване.

В партньорство с Националния център по заразни и паразитни болести, Checkpoint София дават възможност за безплатни изследвания за гонорея, урогенитална хламидийна и микоплазмена инфекция през ноември и декември 2018 година. За повече информация и въпроси: тел. 02 952 33 99 и тук.