„Всеки човек има правото да покаже същността си“ – интервю с Деси Слава

Както вече обявихме, Деси Слава ще бъде една от главните звезди в музикалната програма на София Прайд 2021. На сцената на най-голямото събитие, посветено на човешките права в България, поп фолк звездата ще зарадва ЛГБТ+ почитателите си, които винаги са били важна част от кариерата ѝ. Докато броим с нетърпение дните до 12-ти юни, си поговорихме с певицата за приемането и безрезервната любов.

Какво означава за Вас подкрепата ви за София Прайд?

 
L’N’Q: House & Disco
 

Аз винаги разглеждам хората като душевност. Никога не ме е интересувало с каква сексуална ориентация са или дали са от малцинство. Щастлива съм, че имам възможността да подкрепя тази общност на този специален ден за тях. Всеки човек има правото да се забавлява, да съществува и да покаже същността си. Когато един индивид заяви себе си, той е по-способен да се разгръне в живота и да бъде по-щастлив.

Как бихте реагирали, ако някой в най-близкото Ви обкръжение се разкрие като ЛГБТ+?

До момента не ми се е случвало мои роднини да се разкрият пред мен, но в моята артистична среда съм обградена от много хора, които са ЛГБТ+. Те са от най-креативните и умни хора, които познавам. Имало е случаи, в които съм усещала, че някой прикрива и не иска да се разкрие пред мен. Тогава ми е ставало мъчно за този човек, защото съм правила всичко възможно да предразположа хората около мен да не се притесняват и да говорят спокойно за всичко, което ги вълнува и тревожи. Не изключвам възможността да реагирам и с първоначална изненада на разкриване, но след като тя отмине със сигурност ще се зарадвам, че този човек се е освободил от товара и че ми има доверие и ме чувства близка.

В творчеството Ви често присъства темата за любовта. Какво е Вашето послание срещу ширещата се омраза против различните в България?

За мен да пея за любов е нещо нормално. Любовта е най-силната движеща сила в този живот. Не е случайно, че това е може би най-широката тема в творчеството на много изпълнители. Смятам, че през 21-ви век хората би трябвало да са претърпели по-голямо осъзнаване и това нещо да не бъде проблем за тях. На мен ми става мъчно за мразещите, защото тази омраза им вреди и на самите тях. Пречи им да се развиват и да бъдат щастливи. Ако някой човек храни омраза в живота си, това означава, че вероятно е травмиран и не е научен да обича, а да обичаш и да си обичан е най-хубавата емоция в този живот. Затова бих им казала единствено: “Отворете умовете и сърцата си. Не бъдете тесногръди и не живейте във времената от миналото.”

С коя Ваша песен бихте поздравили читателите на PROUD.bg?

Може би има много песни, които бих могла да посоча, но най-ярко ми изплува една песен, която е позабравена – „My Pleasure, My Pain“. Тя не успя да стане много популярна в моя репертоар, тъй като е по-различна и необичайна за мен. Записах я с много голяма емоция, защото за първи път работих в Лондон с голям продуцент. Текстът е с хубаво послание и много хора могат да открият себе си в нея.