ВКС, транс идентичност и правото на достоен живот

Преди борени дни Върховният касационен съд в свое тълкувателно решение де факто заяви, че юридически полът на транс лицата не би следвало да бъде променян и че такава промяна би била възможна само след детайлна законова промяна. С решението си ВКС отряза пътя на всеки един транс човек от сега нататък да промени гражданския си пол в личните си документи.

Разказваме ви личната история на един транс мъж, когото условно ще наречем Иван, който ще ни разкаже за личните си битки, жизненоважните законови проблеми спрямо транс хората и за това колко и как се сменя юридическия пейзаж след гореспоменатото решение.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Здравей Иване! Разкажи ни причината, поради която реши да дадеш интервю пред нашата медия, както и за това, защо държиш то да е анонимно?

Здравейте. Аз, като по-голямата част от транс хората в България, живея напълно анонимно в обществото. Та как няма да не съм анонимен и тук. Повечето хора не знаят, че съм транс човек, също и голяма част от приятелите ми, с изключение на жена ми, която, разбира се, няма как да не знае и разбира се, е напълно окей с това. Хетеросексуален мъж съм. Това, което искам да разкажа е, до какви нелепи обстоятелства в живота на един напълно адаптиран човек, може да доведе несъответствието между неговата идентичност, неговия вид, начинът, по който живее и… личната му карта. В случая, на моята лична карта пише, че аз съм жена и това ми създава много сериозни проблеми, тъй като имам тежък здравословен проблем и ми се налага постоянно да ходя по лекари. Ходя на хемодиализа, налага ми се да използвам българското здравеопазване непрекъснато и искам да разкажа за премеждията, които стоят пред мен при използването на здравеопазването. Надеждите ми да си сменя документите, с което да приключи този мой проблем, бяха покосени от ВКС.

Според теб какво ни докара до положението, в което се намираме в момента? Това е един дългогодишен процес, който в момента е в негативна /засега/ кулминация, но това е процес, който е двустранен, воден дълги години като битка. Как стигнахме дотук?

Бих казал, че процесът не е двустранен. Ще обясня защо. Смятам, че повечето транс хора живеят неразпознаваеми между хората. Те са невидими и само личните документи ги „издават“, освен ако не са в самото начало от своя преход. Повечето от транс хората се крият, че са такива. Не го казват на никого и страдат от същите проблеми като всеки друг човек, с изключение на този, че не могат да валидират пред държавата нещо толкова основно като документът си за самоличност.

 Разликата между обикновените хора и транс хората в България, е, че транс хората се нуждаят от специфични здравни грижи, които държавата НЕ осигурява.

За мен няма двустранен процес на приятели и врагове, а две политически страни, които се карат и между тях има едни косвени жертви, каквито са транс хората. Жертви на един чужд скандал. Има една политическа страна, която трупа дивиденти и гласове на гърба на други хора в държавата. Ясни са политическите формации, които го правят, които насаждат омраза в обществото между едни и други българи, но пък пишейки се патриоти. Познавам доста транс хора в България заради общите проблеми, с които се сблъскваме. Прави ми впечатление, че по-голямата част от транс хората са патриоти, някои от тях са и християни. Не разбирам как стои там някакъв си политик и обяснява за въображаем обществен интерес, който противоречал на съществуването на транс хората. Бог е любов и обича всички ни. Много от тези самозвани политици го забравят. Транс е вродено състояние, съответно дар от Бога. Нелепо е как политици влагат милиони в кампании срещу транс хората, които никому нищо не са направили, вместо същите пари да ги вложат в нещо стойностно. Тук дори не съм сигурен, че темата е транс хората. Темата са едни външни сили, които подтикнаха България да създаде закон, който изключва България от ЕС в буквалния му смисъл.

2007 година, при встъпване на България като членка на ЕС, същата подписа споразумение, с което потвърди, че ще спазва Хартата за правата на човека.

За транс хората има отделена точка в този документ, като България е подписала, че ще осигури адекватна процедура за смяна на пола.

Досега този процес вървеше, въпреки плачевно бавните съдебни решения и въпреки многото откази на провинциални съдии при подобни дела. Това дори не са европейски ценности, а общочовешки. В много неевропейски държави /включително някои силно мюсюлмански такива като Иран и Пакистан/, съдебната промяна на пола не е нещо ново или необичайно. Навсякъде в света такава промяна е възможна, чисто законодателно, с изключение на много малък брой държави.

Виждаме как България от ден на ден клони към една съвсем недемократична и не-европейска посока. В случая изглежда, сякаш външен натиск е накарал ВКС да вземе решение, което противоречи на цялото европейско право и този ход делегитимира членството на България в ЕС и поставя държавата пред една силна опасност. Държавите, които имат интерес от подобно решение са Турция и Русия. Отказването от Еврото е плод на абсолютно същите сили.

Какво виждаш като психологически последствия върху общността от това решение на ВКС?

Последствията върху цялата общност ще бъдат дългосрочни дори и това решение да бъде отменено. Все пак вече държавата официално заяви, че тя не иска ние да имаме права и е склонна да предприема ходове по въпроса дори в противоречие със световното право.

Това, което ми направи впечатление, е, че една голяма част от транс хората са силно депресирани и притеснени за живота си, страх ги е какво ще се случи с тях оттук нататък. Чух от много транс хора как, кажи речи, вече си търсят самолетния билет да се установяват извън България.

За нещастие, историята ни учи, че когато държавата забрани едно гражданско право, тя далеч не се ограничава с едно, а всъщност стартира верижна реакция. Една държава започне ли да отнема правата на хората, които са гарантирани по конституция, то тази държава ще е склонна да продължи тенденцията в други сектори с друга част от нашето общество.

 Какви са последствията от това решение за транс хората, нуждаещи се от животоспасяващи здравни грижи и как то ги застрашава?

 Споменах, че заради здравословното си състояние, се нуждая от често посещение на лекари, свързано с хемодиализата. Чакайки на опашка, в момента, в който лекар ме извика с женското ми и ме пред хората, нещата стават страшни. Странните погледи са най-малкият проблем в случая. Забраната на ВКС всъщност прави така, че да бъдем още по-видими. Както ме виждате, аз съм стандартно изглеждащ мъж, около мен има хора, които чакат, част от които ще бъдат с мен на хемодиализа. Когато вратата се отвори и ме извикат като Гергана и започва шоуто. Това за мен е опозоряващо и осмиващо и всеки път, когато съм на лекар темата изведнъж става полът ми, а не заболяването ми, което пряко ми вреди. Понякога дори си мислят, че използвам чужда лична карта.

Личната карта е документ, който уж трябва да показва кои сме и как се казваме. Моята показва всичко друго, но не и това. Нито съм човекът от нея, нито някой ме познава като човекът от нея, нито изглеждам както е описано там. Аз съм това, което съм, независимо от личната ми карта.

Неколкократно ми е отказвана хоспитализация, с мотивите, че не можело мъж като мен да е в стаята с жените. Отказват да ме сложат и при мъжете. Отказът от здравни грижи е нещо немислимо в ЕС по какъвто и да е начин. Плащам данъци, здравни осигуровки, а в същото време не мога да се възползвам от елементарни здравни грижи. Отказът от хоспитализация е съзнателно поставяне на дадено лице под риск. Виждате ли до какво води това решение на ВКС сега – до хора, чийто живот може да бъде загубен? Има случаи, в които лица след операция биват директно изписани без никаква хоспитализация, поради невъзможността на лекарите да намерят начин в мъжкото или женско крило да бъдат поставени под болнично наблюдение дадените лица.

Тук искам да отворя една скоба относно някои неща, свързани с физиологичния пол при транс хората. Доказано е, че хормоналната терапия променя тялото на много нива, доста драстично на ниво физиология, в това число брада, мускулна сила и т.н. , че дори и на генетично ниво, като промените на генетично ниво са с немалък процент на разлика.

Да обясня: Полът на всеки човек се състои от 5 компонента:

  1. Гонаден / Хормонален
  2. Генетичен – той се променя от хормоните /2980 гена биват изменени от хормоналната терапия/
  3. Хромозомен – променя се от хормоните в малка степен
  4. Невроцеребрален: Наблюдават се отчетливи разлики в мозъчните структури на мъжете и жените. Транс хората имат мозъчни структури по-близки до пола, който се чувстват .
  5. Първични и вторични полови белези.

Как НИКОЙ съдия от ВКС не се и сети да потърси НЕЩО по въпроса, преди да гласуват срещу реалността.

Какви действия според теб са необходими от страна на транс общността и ЛГБТ активистите като цяло и на какви резултати можем да се надяваме?

Не транс хората трябва да извършват всичките действия. Всички български граждани, заедно, трябва да се пазим едни други и когато българският народ вижда, че държавата отнема права на техни съграждани, целият народ трябва да е със нас в момента. Ние, транс хората, не сме достатъчно на брой, за да успеем сами да повлияем на този процес, тъй като вие и сами виждате как срещу нас са изправени много здрави структури, които наливат милиони в ПР кампании против нас, защото знаят, че сме малко и така сме слаби и не можем да се защитим, като за тях това е перфектният начин за добиране до властта. Не разбирам защо българският народ не е обединен и не си помага взаимно. Когато за болни от дадено заболяване липсват важни лекарства, става така, че само болните протестират. По същия начин и за всеки друг проблем, само засегнатият протестира. А трябва всички ние, всички българи, да протестираме заедно и да бъдем по-емпатични, а не да се борим за нещо, само когато ни опре ножа до кокала.

Допреди решението на ВКС, закони пак нямаше и всичко бе на база това колко милостив ще е съдията, който води дадено дело за смяна на пола, сиреч нещата бяха също на плачевно ниво. От какви конкретни законови промени се нуждаят транс хората, за да водят достоен живот?

 Промяната на закона в здравеопазването би трябвало да е такава, че когато един човек твърди, че е транс, минавайки след това през психиатрична оценка, да може да получи документ, удостоверяващ наличието на полова дисфория, с който при ендокринолог да може да му бъде предписано хормонално лечение.

На този етап, никой ендокринолог не може да предпише хормонална терапия, защото е напълно незаконно, спрямо сегашните закони. Промяната в закона трябва да започне от там, защото ако сега лекар предпише хормони на транс лице, рискува да загуби работата си.

Друг закон, който не се отнася само към транс хората, а и към жените в менопауза или мъжете с увредена поради ред причини полова система. Всички те, в случай, че се нуждаят от хормонална терапия, трябва да им бъде осигурена безплатна такава, защото е от първостепенна важност. Това нещо в момента липсва. Относно това дали операциите за смяна на пола трябва да бъдат поети по здравна каса, моят отговор и малко уклончив, тъй като дори и да бъде прието подобно нещо, в България липсват специалисти, които да могат да правят подобни операции по качествен начин. А ако се намерят подобни, не е нужно операциите да бъдат плащани напълно, но нека държавата поне малко да подпомага този сложен и важен за здравето на транс хората процес. По-лесно постижимо би било да се правят дарителски кампании за транс хора в нужда и по този начин да им се поемат разходите за операция.

Относно документите, според мен трябва да бъде искана някаква обществена адаптация, за да бъде основателна смяната на пола на дадено лице, като няколко свидетеля са напълно достатъчни. Държавата не би трябвало да налага финансов ценз за смяната на документи и да изисква неща, костващи пари, от транс хората.

Какво мислиш за планувания от БСП в лицето на Корнелия Нинова референдум относно така наречената от нея „джендър идеология“?

Самата Корнелия Нинова неведнъж е питана какво означава джендър идеология и тя нито веднъж не е успяла да даде ясен и конкретен отговор. Подобна реторика като нейната с призиви за референдум за нещо, което самата тя не може да дефинира е евтин опит за обществена манипулация. Това показва огромна слабост. БСП не е била никога толкова слаба колкото е сега. С последни сили БСП се опитва да отцепи някакъв процент патриотичен вот и не показва нищо друго освен един политически страх. Коментарът от трибуната на народното събрание с нотка на хвалба, как тя била изхвърлила от кабинета си представители на ЕС, когато и казали, че трябва да се работи за по-голямо обществено приемане на ЛГБТ общността, е не просто грозен жест, а потъпкване на основите и ценностите на ЕС и буквално опозорява България в очите на Европа.

А относно говоренето на ЛГБТ теми в училищата – смятам го за важно и образователно и не виждам нищо лошо в това някой да знае, че такива хора съществуват и не са някакви чудовища. Важно е и с оглед на това, ако в класа на дадени деца има дете, което например е гей, децата да са достатъчно образовани и емпатични, че да не го тормозят поради тази му характеристика.

Ще дам един пример. Мой познат ми беше казал нещо от рода на „Тебе много те харесвам, пич си, ама не подкрепям тия неща, като цяло.“ Когато го попитах „Кои са тия неща?“, ми отговори, че ставало въпрос за т.нар. джендър идеология, като при последващ въпрос от мен, да ми изясни какво точно означава „джендър идеология“, той така и не можа да ми обясни. Ето виждате ли за колко глупави ни имат политиците, че да ни плашат с неща, без дори да ни казват какво са и с какво са лоши и да очакват ние просто да ги слушаме покорно.