В Хонконг започват първите гей игри в Азия въпреки протестите

Гей игрите в Хонконг (GGHK) започнаха в събота, въпреки съпротивата на анти-ЛГБТИ+ протестите. Това е първото подобно събитие в Азия.

Церемонията по откриването започна с шествие на участниците в игрите, Федерацията на гей игрите и делегации от цял свят, последвано от изпълнения, сред които „танцът на хонконгския лъв„.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Визията на Гей игрите винаги е била да се създаде фестивал на спорта, изкуствата и културата, който празнува участието, приобщаването и личното най-добро представяне„, заяви Лиза Лам, съпредседател на GGHK.

Лам заяви, че GGHK се гордее с това, че за първи път въвежда категория за всички полове в многофункционалните спортове, така че хората от всички цветове на спектъра да могат да се състезават заедно.

Очаква се над 2300 участници от 45 държави да се включат в спортни и културни събития, сред които състезания с драконови лодки и маджонг. Мексиканският град Гуадалахара е съорганизатор на събитието.

В Хонконг няма закон срещу дискриминацията, основана на сексуалната ориентация и ползвате идентичност, и не се признават еднополовите бракове.