„Свобода без страх“: Футболистът Якуб Янкто, който се разкри като гей

"Вече не искам да се крия" споделя Янкто.

Якуб Янкто, професионален футболист от Чешката република, се разкри в емоционален видеоклип. В кадрите, споделени онлайн, 27-годишният младеж казва на феновете: „Вече не искам да се крия„.

Янкто играе като полузащитник в чешкия клуб от Първа лига Спарта Прага. В момента той е към клуба от Ла Лига Хетафе и от националния отбор на Чехия. Янкто се превърна в най-високопоставеният футболист, който някога се е разкрил като гей.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Във видеото си, което беше публикувано в Twitter вчера, Янкто казва: „Здравейте, аз съм Якуб Янкто. Като всички останали имам своите силни страни, имам и своите слаби страни; имам семейство, имам и своите приятели. Имам работа, която върша по възможно най-добрия начин, от години, със сериозност, професионализъм и страст. Както всички останали, и аз искам да живея живота си свободно, без страхове, без предразсъдъци, без насилие, а с любов. Аз съм гей и вече не искам да се крия.“

В изявление представител на Спарта Прага заяви: „Якуб вече е говорил открито за сексуалната си ориентация с клуба. Всичко останало се отнася до личния му живот. Нямаме повече коментари. Няма повече въпроси. Якуб има нашата подкрепа. Живей живота си, Якуб. Нищо друго няма значение.

Янкто следва стъпките на австралийския футболист Джош Кавало и Джейк Даниелс от ФК „Блекпул“, които през последните години публично се разкриха. Първият професионален футболист, който прави това, е покойният Джъстин Фашану през 1990 г.