Предложената от републиканците забрана за транс студенти спортисти бе приета в Камарата на представителите

В четвъртък Камарата на представителите на САЩ прие републикански законопроект, който има за цел да забрани на транс жени и момичета да се състезават в училищните спортни състезания за жени и момичета, като по този начин осигури поне краткосрочна победа на консерваторите.

Камарата на представителите прие мярката с 219-203 гласа, но тя има малък шанс да премине през контролирания от демократите Сенат. Президентът Джо Байдън също се обяви против законопроекта, като го нарече дискриминационен, и обеща да наложи вето, ако се наложи.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Все пак гласуването е победа за председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти, който се надява да запази единно републиканското си мнозинство, тъй като се очертава борба за повишаване на тавана на държавния дълг.

Има причина да има мъжки и женски спортове„, каза Маккарти пред репортери на територията на Капитолия, където проведе пресконференция с три спортистки, които са се състезавали с транс спортисти и са загубили. „Става дума за справедливост. И ако има някаква последна фибра на Америка, тя е за даване на възможност на хората„.

Ако бъде приет, законопроектът ще промени закона за гражданските права, известен като дял IX, за да изисква полът на ученика да бъде „основан на репродуктивната биология и генетиката на индивида при раждането му„.