Българската следа в EuroGames 2021

Тазгодишното издание на EuroGames се проведе между 18 и 20 август в Копенхаген. Събитието се състоеше от невероятна спортна програма, включваща 22 турнира, публична програма, наречена „Спортът към хората„, конференция на спортните лидери и спортно селище. Турнирите се проведоха в Копенхаген и Малмьо. Всички турнири включваха серии за жени, мъже и небинарни хора, а някои отборни спортове включваха лига за смесени отбори. Тази година EuroGames съвпадна с WorldPride 2021 и премина под надслова #YouAreIncluded. EuroGames е ежегодно събитие, което се организира от European Gay & Lesbian Sports Federation, член на която е Фондация Билитис от повече от 15 години. Тазгодишното издание е първото от много години насам, в което имаме представители от България.

Конференцията даде на ЛГБТИ+ клубовете от цяла Европа конкретни инструменти за подобряване на ежедневната им дейност чрез по-добро управление на доброволците и набиране на средства, а на професионалните спортни федерации и масовите клубове бяха предоставени конкретни инструменти за преодоляване на бариерите, пред които са изправени ЛГБТИ+ спортистите в момента.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Част от румънския отбор по футбол, бяха две наши сънароднички – Емилия и Виктория. Заедно със съотборниците си от Club Sportiv Ocazional, те успяха да грабнат златния медал във футболния турнир за жени. Ето какво споделиха и те за преживяването:

  „Казвам се Виктория Михайлова и съм на 26 години. EuroGames в Копенхаген през 2021 г. бяха невероятно преживяване за мен, изпълнено с много културни различия и положителни емоции. Запознах се с хора от цял свят с техните различни характери, култура и вярвания. Бяхме там само 5 дни и времето наистина мина много бързо, но всеки ден и всяка нощ бяха изпълнени с незабравими събития и емоции.

Да бъда част от футболния отбор беше невероятно и честно казано се чувствах сякаш съм на Олимпийските игри. Състезанието не е чак толкова голямо колкото на тях, но със сигурност емоцията е същата. Запознахме се с останалите отбори и научихме много забавна нидерландска традиция – „Отборът, който губи, си сваля фланелките и пее песента „I don’t care, I love it„. Като истински българи, на нас също не ни пукаше, бяхме там заради забавлението и преживяването.

Освен всичко останало беше невероятно, просто защото, както обичам да казвам, „компанията е важна“. Бях там с моята съотборничка Емилия и Мирослава и ако трябва да се върна и да избера хората, с които да бъда, определено бих избрала тях отново и отново. EuroGames бяха невероятни, нямам търпение да отида отново догодина и да взема още един златен медал. „

Казвам се Емилия от България и посетих Копенхаген за EuroGames 2021. Това беше първият ми път на Евроигрите, но със сигурност няма да е последният! Прекарах страхотни няколко дни, срещнах невероятни хора от цял свят и всичко ми хареса много! Досега това беше едно от най-хубавите преживявания в живота ми и съм наистина благодарна, че успях да бъда част от него. В края на вълнуващата седмица, изпълнена с многобройни събития – аз и моят отбор успяхме да спечелим златния медал за турнира по футбол за жени – страхотен завършек на една страхотна седмица! Нямам търпение за Игрите догодина!

Фондация Билитис също организира и Sofia Pride Sports, която е една от съпътстващите инициативи на Sofia Pride всяка година. Програмата включва футболни и волейболни турнири, бягания, танци и различни спортни събития. Емилия и Виктория са активни участници в Sofia Pride Sports.