Олимпийските игри обявиха нови транс-инклузивни правила

След няколко години отлагане Международният олимпийски комитет (МОК) най-накрая обяви актуализирана рамка за включването на транссексуални спортисти в различни събития.

Във вторник МОК публикува „Рамка за справедливост, приобщаване и недискриминация въз основа на полова идентичност„. Вместо да диктува всеобхватни правила за включване на транссексуалните независимо от конкретния спорт, рамката предоставя 10 „принципа„, които имат за цел да насочат отделните спортни федерации при изготвянето на нови правила. Те ще бъдат прилагани от след Зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 г., като е планирана „цялостна фаза на въвеждане„.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Предишните правила, които бяха установени през 2015 г., предвиждаха, че нивата на тестостерон при транссексуалните жени трябва да останат под 10 nmol/L в продължение на една година, въпреки че понятието „нормално“ ниво на тестостерон е силно оспорвано.

Застъпници за ЛГБТ права приветстваха въвеждането на новите насоки, които бяха разработени в рамките на двегодишен процес на консултации с „повече от 250 спортисти и заинтересовани страни„. Алекс Шмайдер, заместник-директор на GLAAD по въпросите на транссексуалните и продуцент на документалния филм „Промяна на играта„, нарече рамката „победа за всички спортисти и фенове„.

Снимка: REUTERS