Английската федерация по шахмат няма да отстранява транс жени от турнирите въпреки наложената международна забрана

Тази седмица шахматът попадна в центъра на медийното внимание, след като Световната федерация по шахмат FIDE, заяви, че ще забрани на транс жените да участват в състезания за жени, докато не бъде направен „допълнителен анализ„, което може да отнеме до две години.

Политиката ще доведе и до отстраняване на транс мъже, които са имали титли при жените. FIDE заяви, че евентуално ще ги възстанови, ако лицето „по-късно промени пола си обратно на жена„.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Но ECF, управляващата шахматна организация в Англия, обяви в социалните медии, че няма да изключва транс жени и „тази позиция няма да се промени“ въпреки политиката на FIDE.

Транс жени са работили от името на ECF и са играли в събития на ECF, както и транс жени в различни други шахматни федерации„, написаха от организацията в X, платформата, известна преди като Twitter.

ECF отбелязва, че подобни позиции са приети от Германската шахматна федерация (DSB), Френската шахматна федерация (FFE) и Шахматната федерация на Съединените щати (USCF). Новите правила на FIDE са несъвместими с английското право, особено по отношение на предоставянето на лични данни. Не виждаме смисъл от двугодишното спиране на правото на участие в състезания само за жени, което считаме за дискриминационно. ECF потвърждава ангажимента си да бъде приобщаваща организация, която е добре дошла за всички.“