Транс общността в Индонезия се опасява от мащабите на нов закон

Чика Ананда Путрие – транс жена от Индонезия, се събужда всяка сутрин в окаяната си стая под наем в бедняшки квартал на Джакарта, притеснена за безопасността си заради половата си идентичност.

Миналия месец се сбъднаха някои от най-лошите ѝ страхове, когато най-голямата мюсюлманска страна в света забрани на хората да правят секс в извън брачни отношения или дори да живеят заедно, под риск от затвор.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Страхувам се да не ме вкарат в затвора„, казва Чика, която всеки ден пътува до близкия град и се страхува да не бъде хваната да живее с партньора си в страна, в която правителството не признава гей браковете и транс идентичностите.

Когато законовите промени влязат в сила, такива неженени двойки, особено в ЛГБТИ+ общността, която вече е подложена на натиск от страна на религиозните консерватори, ще трябва да се борят с постоянната заплаха да бъдат докладвани на полицията.

Въпреки че съгласно новия закон само съпруг, родител или дете могат да докладват за предполагаеми престъпления, експерти и правозащитни групи предупредиха за риска от злоупотреба от страна на онези, които искат да разбият съюзи, които не харесват.

Това „ще се отрази непропорционално на ЛГБТИ+ хората, които е по-вероятно да бъдат докладвани от семействата си за връзки, които те не одобряват„, заявиха наскоро от Human Rights Watch.

Първата открита транс жена, заемаща публична длъжност в Индонезия, предупреди, че законът може да насърчи латентна хомофобия или трансфобия, като същевременно увеличи рисковете за тези, които не могат да сключат брак. „Кодексът не прекъсва веригата на омразата„, заяви пред Ройтерс Хендрика Майора Виктория Келан, която е служител в провинциално село. „Държавата твърде много управлява … спалните на хората.“