Стъпка назад: Иракското правителство изготвя план за криминализиране на хомосексуалността

Според съобщенията парламентарната правна комисия на страната се е събрала на 8 юли, за да изготви предложения, насочени срещу ЛГБТ+ общността.

С огромен удар по правата на ЛГБТ+ хората иракското правителство предприе стъпки за криминализиране на хомосексуалността. В интервю за Иракската информационна агенция депутатът от коалицията „Държавата на закона“ Ареф ал-Хамами потвърди ужасяващата новина.

В рамките на парламента беше решено да се събират подписи след завръщането на сесията за приемане на закон, забраняващ хомосексуалността в Ирак„, каза той, както съобщава Middle East Eye. „При приемането на такъв закон ще бъдат подсилени правни разпоредби, които предотвратяват хомосексуалността и свързаните с нея пороци.

 
L’N’Q: House & Disco
 

В изявление за GAY TIMES Амир Ашур, ръководител на ЛГБТ+ групата IraQueer, разкри сериозните последици от предложения закон.

Иракското правителство използва омразата си към ЛГБТ+ хората, за да отвлече вниманието на обществеността от неспособността си да сформира правителство, да осигури основни услуги и да потърси отговорност от виновните за различни нарушения на човешките права„, каза той. „Международната общност трябва незабавно да окаже натиск върху Ирак. Животът на ЛГБТ+ хората и бъдещето на куиър движението са заложени на карта.

Въпреки че понастоящем хомосексуалността е законна в страната, ЛГБТ+ гражданите са се сблъсквали със злоупотреби през годините – включително изтезания, отвличания, физически нападения и дори смърт – от страна на семейства и консервативни групи. Наред с отпора на общността, правоприлагащите органи също са използвали неясни политики в системата на наказателния кодекс на страната, за да атакуват ЛГБТ+ хората.