Според проучване: Гей хората имат по-щастливи бракове от хетеросексуалните

Резултатите от актуално проучване на Journal of Marriage and Family, озаглавено „Брачното напрежение и психологическите затруднения при еднополови и разнополови двойки“, показват, че гей двойките имат значително по-щастливи бракове от хетеросексуалните двойки. Най-високо психологическо неразположение се забелязва при жените в хетеросексуални бракове, а мъжете в хетеросексуални двойки и жените в еднополови бракове попадат в средата на статистиката.

Проучването е направено сред 378 американски двойки на средна възраст. Участниците са били помолени да си водят ежедневен дневник, в който да описват чувствата си и нивата на стрес, свързани с брака и партньора. Най-честите причини за оплакванията на жените в хетеросексуални бракове са традиционните очаквания от социалния пол.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Обяснението за щастието на гей двойките е, че те сами обсъждат правилата и динамиката във връзката си и в повечето случаи си разделят задълженията, без да има нужда да се съобразяват със стереотипни очаквания. Освен това, проучването твърди, че еднополовите двойки са по-склонни да обсъждат сексуалните си желания открито и да разчупват моногамния характер на връзката си, постигайки различни споразумения и компромиси.