Десетки хиляди подписаха петиция срещу декриминализирането на гей секса в Сингапур

Повече от 86 000 души са подписали петиция в подкрепа на Секция 377А от сингапурския криминален кодекс.

Инициирана от мъж на име Paul P, в петицията се твърди, че отмяната на закона, който забранява сексуалния акт между мъже, би „нормализирала хомосексуалното поведение“ и „довела до по-голям тласък за други ЛГБТ права в нашето консервативно общество“. Поставената цел е 150 000 подписа.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

„Като консервативно общество, което цени традиционните семейни ценности, ние искаме да потвърдим желанието си криминалния код да внушава на бъдещите поколения, че бракът може да бъде приемлива норма единствено между мъж и жена.“

Има информация, че из страната обикалят WhatsApp съобщения, приканващи хората да се свържат със своите народни представители и да изразят подкрепа за закона.

Секция Секция 377А е почти идентична на сега отменения текст в индийския криминален кодекс. В нея е записано, че всеки мъж, извършил „груба непристойност“ с друг мъж, може да бъде пратен в затвора за период от до две години. Законът бива използван рядко.

Правозащитни организации и обществени личности в Сингапур приканиха законодателите да отменят закона, останал наследство от колониалното минало на страната. В петък Министърът на вътрешните работи каза, че народът трябва да реши съдбата на Секция 377А: „Според мен обществото трябва да реши в коя посока да продължи. И законът ще трябва да последва промените в обществото и как то вижда тези теми.“