Новоизбраният председател на Камарата на представителите на САЩ е яростен противник на правата на ЛГБТИ+ хората

Републиканският конгресмен Кевин Маккарти беше избран за председател на Камарата на представителите на САЩ след дни на безизходица и сериозни борби в партията.

Представителят на Калифорния спечели изборите за председател на Камарата на представителите в ранните часове на събота (7 януари) след дни на гласуване и поредица от преговори между консервативните законодатели за това кой да бъде избран.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Маккарти си осигури достатъчно гласове, за да стане говорител на 15-ия кръг от гласуването, въпреки че републиканците вече имат мнозинство в Камарата. Сега той замества Нанси Пелоси, която винаги е била съюзник на ЛГБТИ+ общността в политиката, на поста председател на Камарата на представителите.

Председателят определя дневния ред на Камарата и контролира законодателната дейност. Тази роля е втора по ред след вицепрезидента на САЩ.

Кевин Маккарти е избран за първи път в Конгреса през 2006 г. и има дълъг опит в противопоставянето срещи мерки в подкрепа на ЛГБТИ+ общността. Той гласува против наскоро приетия Закон за уважение към брака – законодателен акт, който ще защитава на федерално ниво правата на еднополовите и междурасовите бракове.

Маккарти също така се противопостави на Закона за равенството, всеобхватен законопроект за недискриминация на ЛГБТИ+ хората, но през февруари 2021 г. законът бързо премина през ръководената от демократите Камара на представителите с 224-206 гласа. Оттогава мярката е в застой в Сената.