Лондонска клиника отчете 90% спад на ХИВ инфекциите

Клиника 56 Dean Street в центъра на Лондон доказа нуждата от промяна в медицинските услуги с цел увеличаване на скоростта на диагностициране на ХИВ, както и намаляване на новозаразените с ХИВ сред ключови групи, особено гей мъжете. Данните са показателни за положителния ефект, който PrEP (предекспозиоционна профилактика) има в общността.

Клиниката предлага диагностициране и лечение на ХИВ и хепатит, както и услуга за мониторинг и кемсекс клиника. На тазгодишната Европейска конференция за ХИВ (EACS 2017), д-р Emma Devitt от болницата Chelsea and Westminster в Лондон заяви пред колегите си, че всичко постигнато в клиниката би могло да бъде повторено в други градове и държави.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

През 2014 г. бе създадена Dean Street Express, автоматизирана клиника, целяща да подобри скрийнинга за сексуално предавани инфекции (СПИ). Потребителите влизат в кабина, където самостоятелно си взимат проби за ХИВ и други СПИ. Пробите се обработват от платформата Cepheid Gene Xpert, анализираща около 900 проби дневно. Потребителят получава резултатите си до няколко часа чрез текстово съобщение. При нужда от лечение, към съобщението се прилага линк за насрочване на незабавен преглед.

Успехът на клиниката показва уникалната възможност за намаляване на разпространението на ХИВ сред гей мъжете, които представляват 60% от 12 500 души, посещаващи клиниката всеки месец.

Броят на новите ХИВ-позитивни пациенти е намалял от 60-70 на месец към края на 2015 г. до само трима през октомври 2016 г. Спадът в новите инфекции се дължи на ускореното лечение , обществената кампания за снабдяване на клиниката с евтини варианти на PrEP и възможност за започване на антиретровирусно лечение до 48 часа след диагнозата.

Предлагат се още мониторинг на хора, ползващи евтини варианти на PrEP, както и осигуряване на безопасната му употреба. Освен, че са си изградили име като gay-friendly клиника, отговаряща на нуждите на потребителите си, от 56 Dean Street винаги са говорили открито за употребата на PrEP и значението на сексуалното удоволствие и интимност.

Учените на конференцията бяха единодушни, че са необходими подобни клиники и в Източна Европа, за да се увеличи бързия достъп до PrEP в региона. Също така е нужно да се измени модела на работа, за да се привлекат млади хора и други ключови групи от населението, като се обърне внимание на това те как биха искали да функционират клиничните услуги.