Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт в съда срещу Боян Расате

След погрома в Rainbow hub, Боян Расате отива на съд. Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт в съда по казуса с нападението над социалния ЛГБТИ+ център Rainbow Hub.

Припомняме ви, че група цивилни нахлу в офиса на Rainbow hub на 30-ти октомври 2021 г. Сред лицата, като предводител на групата, беше разпознат Боян Расате. Към момента на атаката в помещението се провежда затворено събитие „Общностна среща с Мелиса и Емили“, на което основна тема бяха проблемите на транс хората в България. Нападателите не крият своята принадлежност към БНС като дори призовават да бъде извикана полиция. Междувременно Расате нанася удар в лицето на една от присъстващите жени.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Извършителите на престъплението от омраза нанасят множество материални щети, сред които счупени лавици, унищожена литература, унищожена техника и са ползвали спрейове по стени и бюра. Към момента на деянието Расате беше кандидат за президент и се ползваше с имунитет. Това доведе до краткотрайно прехвърляне на топката между Софийска районна прокуратура, Софийска градска прокуратура и Централната избирателна комисия. В крайна сметка по време на провелия се на 1-ви ноември протест срещу престъпленията от омраза стана ясно, че ЦИК е свалила имунитета на Расате, което позволи на прокуратурата да му повдигне обвинение на 03.11.2021 г.

Това не е първата подобна проява на Расате, който през годините е взимал активно участие в разнообразни противочовешки акции, като една от най-емблематичните му е организацията срещу първия прайд в София, където открито призоваваше за саморазправа и физическо насилие спрямо участниците в шествието за права на ЛГБТИ+ хората в България. Очаква се дата за разпределително заседание по делото от Софийски градски съд. Към момента другите извършители остават неизвестни и без обвинителни актове.