Папа Франциск е готов да благослови еднополовите съюзи

Папа Франциск заяви за първи път, че еднополовите двойки могат да получат благословия за своите съюзи, с което отбеляза огромна промяна за вярващите католици от ЛГБТИ+ общността.

Понтификът, който постоянно използва титлата и платформата си, за да насърчава църковните лидери да приемат ЛГБТИ+ енориашите и да разпространява послание за приемане, напомни на последователите си, че еднополовите връзки са свещени и заслужават божията благословия.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Папа Франциск беше отговорил на група от петима консервативни кардинали, които бяха оспорили позицията му по отношение на въпросите, свързани с ЛГБТИ+ общността, в писмо, наречено „дубиа„, което представлява официално искане за директен отговор с „да“ или „не“ по отношение на управлението на Католическата църква.

Петимата кардинали за първи път писаха на папа Франциск през юли, за да го попитат за намеренията му да благослови еднополовите съюзи. Когато не бяха удовлетворени от отговора, те преформулираха писмото „дубиа„, обяснявайки „сериозността на въпроса„.

Отговорът на папата, публикуван на 25 септември, беше ясен: църквата все още признава брака като съюз между мъж и жена, но еднополовите съюзи трябва да имат възможност да бъдат благословени.

Когато молите за благословия, вие изразявате молба за помощ от Бога, молитва да можем да живеем по-добре, доверие в един баща, който може да ни помогне да живеем по-добре„, пише той.

В писмото се добавя, че духовниците трябва да използват „пастирско благоразумие“ и „пастирско милосърдие„, за да ръководят отговорите си към еднополовите двойки, които искат благословия.

Това решение противоречи на по-ранно изявление на папа Франциск от март, в което той заяви, че еднополовите съюзи не могат да бъдат благословени, защото Църкватане може да благослови греха„.