НОРВЕГИЯ РАЗДАВА БЕЗПЛАТЕН PrEP НА ГЕЙ МЪЖЕТЕ

Норвегия стана втората страна в Европа, която предоставя достъп до PrEP чрез националната си здравна система. PrEP лекарството Truvada намалява риска от инфекция с ХИВ с до 86%, ако се взима ежедневно. То се препоръчва от Световната здравна организация за употреба в рисковите групи, включително мъжете, правещи секс с мъже.

Truvada вече се разпространява в националните здравни системи в Северна Америка, Южна Африка и Франция. В Норвегия то ще бъде напълно безплатно за рисковите групи, което е прецедент, обяви здравният министър на страната.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Решението е било взето по препоръка на Здравната дирекция и Института за обществено здраве и идва след двугодишно лобиране от страна на неправителствената организация HIV Norway. Президентът на организацията заяви: „PrEP ще допринесе за намаляване на новите инфекции в гей общността, защото рискът от заразяване сред гей мъжете е много по-голям от този сред общото население.“

Междувременно, на време на ХИВ конференция в Чикаго беше обявен втория добре документиран случай на ХИВ инфекция на човек, взимащ редовно PrEP. Гей мъжът се е заразил по време на секс, в който е бил активния партньор – роля, която се счита за по-малко рискова.