ЛЕГЕНДАРНИЯТ ПЛУВЕЦ ЙЪН ТОРП ОБЯВИ, ЧЕ Е ГЕЙ!

 
Sofia Pride 2023
 

Йън Торп, австралиецът с най-много олимпийски отличия, съобщи в телевизионно интервю, че е гей, и така сложи край на годините на спекулации около сексуалната му ориентация. В емоционален разговор петкратният олимпийски златен медалист сподели, че чувства облекчение, че вече няма нужда да живее „в лъжа“, съобщава Dnevnik.bg

Интервюто с британския журналист Майкъл Паркинсън е записано и бе излъчено по австралийската телевизия Channel 10.

„Мислех си за това от дълго време. Не съм хетеросексуален. Това е нещо съвсем ново, разговарям на тази тема през последните две седмици. Чувствам се по-добре, че го споделих с най-близките си хора“, каза Торп, сдържайки сълзи от вълнение.

„От известно време исках да го съобщя публично, но не можех, не усещах, че съм готов да го направя. Но лъжата стана толкова голяма, че не исках хората да се съмняват в моята почтеност“, допълни той, цитиран от „Ройтерс“.

Плувецът е един от най-популярните австралийци и от години отрича, че е гей. В автобиографията си от 2012г. „Това съм аз“ той дори написа, че е хетеросексуален. „За протокола – не съм гей и всичките ми сексуални преживявания са били хетеросексуални. Привличат ме жените, обичам децата и се надявам един ден да имам семейство“, пишеше още в книгата.

pg-8-thorpe-getty

Сега Торп казва, че отдавна е водил борба да възприеме сексуалната си ориентация и че вероятно би си признал по-рано, ако не са го питали непрекъснато за това – още от 16-годишен.

„Проблемът е, че ме питаха, докато бях толкова малък. Ходех в мъжка гимназия и ако някой биваше обвинен, че е гей, първата реакция беше да отрече и да е готов да се бие за това.“

Торп допълва, че обидни подмятания и епитети също не помагат на хора като него да обявят публично сексуалните си предпочитания. Освен това е изпитвал натиск от славата на „австралийски атлет“, защото се е опитвал да бъде това, което според масовите стандарти е представата за атлет, добави спортистът, известен като „Торпедото“.

„Хората ще ме критикуват, някои няма да харесат идеята, други ще ме аплодират, но аз просто съм такъв“, каза плувецът.

След интервюто имаше вълна от подкрепа за него, включително от австралийския шампион по скокове във вода – и също гей – Матю Мичъм, както и от певеца Рики Мартин.

Признанието идва няколко седмици след като Йън Торп бе открит на улицата дезориентиран и влезе в клиника. Неговият мениджър обясни, че това се дължало на коктейл от антидепресанти за травмата на рамото му. През април той бе откаран спешно в болница заради инфекция, от която можеше да изгуби ръката си и заради която вероятно никога повече няма да може да участва в състезания.

Хареса ли ви статията?

My Cart Close (×)

Твоята количка е празна
Към магазина