Онлайн дискусия за съвременната драг култура и традициите на 5 март

Първата публична дискусия в рамките на Sofia Queer Forum и проекта „История на преобличането в България“ ще се състои на 5 март от 21:00 в Zoom и на живо във Facebook. Темата на дискусията е „Традиции и съвременна драг култура“, а в нея ще участват Мартина Балева, Никол Бърборини и Кристиян Чалъков.

Практиките на преобличане и тяхната популярност днес имат широко място в поп културата, масовизирана от глобални феномени като шоуто на Ру Пол. Масовизацията на драга изстрелва в публичността доскоро маргинални фигури на драг общностите и това е важен знак за прогреса на ЛГБТИК+ и феминистките движения. Но преди тази масова популяризация да се случи, всъщност може да се каже че началата на драг, както и популярността на самата практика на преобличането също съществуват.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Това е особено видно в уникалните за България и някои съседни на нас страни фолклорни практики, както и в редки за градската култура практики по преобличане. В тази дискусия ще се опитаме да хвърлим мост между традиция и съвременност, между фолклор и изкуство, за да разбием клишето, че драг културата е нещо външно и дори заплашително за нашата културна среда и реалност. Ще си зададем въпроси като: Можем ли да мислим съвременната драг култура като продължение на нашите собствени традиции? Как можем да сравняваме фолклора с драг като част от градските култури?

Zoom: 950 5058 3330
https://syracuseuniversity.zoom.us/j/95050583330

Освен в Zoom дискусията ще бъде излъчвана и на живо във фейсбук страницата на форума.