София Прайд Спорт започва с бягане по двойки на 19 май

Тази година София Прайд за пръв път ще бъде съпроводен от поредица спортни събития. Началото ще бъде поставено с Equality Run на 19ти май от 11:00 часа в Парк Заимов.

3-километровото бягане по двойки няма да е лесна работа – всеки двама участници, бягащи заедно, ще бъдат завързани един за друг с лента през ръцете, така че бъдете готови за екипна работа и изберете мъдро вашите партньори. За най-ентусиазираните участниците ще има и награди.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Желаещите да участват в бягането могат да се регистрират тук.

Събитието ще се проведе в навечерието на Световния ден на свещи в памет на жертвите на СПИН. Това е една от най-старите кампании за информиране по темата за ХИВ и СПИН в света. Инициативата започва през 1983 и се провежда всяка година в последната неделя на месец май, като се организира от 1200 общностни организации в 115 страни. Днес 33 милиона души живеят с ХИВ и международният ден за солидарност тях е важен за глобалната солидарност и премахването на стигмата и дискриминацията.

По време на бягането служители на Център за сексуално здраве ще извършват анонимно и безплатно тестване за ХИВ, а фондация GLAS ще раздава информационни материали и презервативи. На място всеки ще може да получи консултация по темата от доброволци на организациите.

Събитието се осъществява с подкрепата на Програма за развитие на физическото възпитание и спорта на Столична община и Sofia 2018 – Европейска столица на спорта.