София Филм Фест представя „Излекуван“

Синема Политика София се завръща в София за осма година с програма от осем вълнуващи кино събития!! Динамични и провокативни кино творби майсторски предствят задълбочен поглед към актуални и наболели за съвременното общество теми – от изследване на младежкия активизъм в различни държави в Глобалния юг, до съживяването на забравени истории на ЛГБТК+ хората и ромите; от историята на жените журналисти в Афганистан, до борбата на жертвите на домашно насилие в Турция; от стремежа за бъдеще на палестинските бежанци в Сирия, до борбата за планетарно бъдеще в лицето на предстоящата климатична криза.

В четвъртък, 24 март, от 19:00 в СОХО, София Филм Фест ще представи една от прожекциите на Cinema Politica – ИЗЛЕКУВАН / CURED на режисьорите Патрик Самон и Бенет Сингър. Патрик Самон ще се включи за дискусията след прожекцията.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Излекуван“ проследява битката на група активисти, които обявяват война на Американската психиатрична асоциация за да премахне хомосексуалността от наръчника по психични заболявания, и печелят решаваща победа за съвременното ЛГБТК+ движение. Макар че „Излекуван“ безспорно е филм за науката, медицината, политиката и процеса на социална промяна, в основата си той е за група изключителни активисти с упорита отдаденост и големи характери, които се събират на кръстопът в историята на ЛГБТК+. Страстта на тези необичайни герои към справедливост – и вярата им, че те, а не психиатрите, са експертите в собствения си живот – движи историята и е в основата на „Излекуван“.

С помощта на множество новооткрити архивни материали – голяма част от тях невиждани от десетилетия – „Излекуван“ въвежда публиката в този вълнуващ разказ, за да опише стратегията и тактиката, довели до решаващия обрат в движението за правата на ЛГБТК. Всъщност след бунта в Стоунуол през 1969 г. битката, завършила с решението на APA, бележи първата голяма стъпка по пътя към първокласно гражданство за ЛГБТК американците. „Излекуван“ хвърля нова светлина върху тази победа – която далеч не е била неизбежна – като същевременно поставя историята на APA в по-широкия контекст на съвременното движение за равенство на ЛГБТК.

Документалният филм получава наградата на публиката за документален филм на NewFest 2020: ЛГБТК филмовия фестивал в Ню Йорк. „Излекуван“ получава и наградата на публиката на Frameline 44, престижния ЛГБТК филмов фестивал в Сан Франциско. Други награди са наградата на публиката за най-добър документален филм на ImageOut 2020: ЛГБТ филмовия фестивал в Рочестър, а журито на Международния филмов фестивал OUT at the Movies в Северна Каролина определи „Излекуван“ за най-добър документален филм.

Събитията със Синема Политика София са в рамките на София Филм Фест и са подкрепени от Български Фонд на Жените, и ще се проведат от 18-ти до 31-ви март в Гьоте институт и в SOHO. Прожекциите ще бъдат последвани от дискусии с режисьори и специални гости. Входът е свободен.

Цялата програма на 26 Международен София Филм Фест може да разгледате тук.