София Филм Фест представя „Излекуван“

 
Кабинет Дъга – банер
 

Синема Политика София се завръща в София за осма година с програма от осем вълнуващи кино събития!! Динамични и провокативни кино творби майсторски предствят задълбочен поглед към актуални и наболели за съвременното общество теми – от изследване на младежкия активизъм в различни държави в Глобалния юг, до съживяването на забравени истории на ЛГБТК+ хората и ромите; от историята на жените журналисти в Афганистан, до борбата на жертвите на домашно насилие в Турция; от стремежа за бъдеще на палестинските бежанци в Сирия, до борбата за планетарно бъдеще в лицето на предстоящата климатична криза.

В четвъртък, 24 март, от 19:00 в СОХО, София Филм Фест ще представи една от прожекциите на Cinema Politica – ИЗЛЕКУВАН / CURED на режисьорите Патрик Самон и Бенет Сингър. Патрик Самон ще се включи за дискусията след прожекцията.

Излекуван“ проследява битката на група активисти, които обявяват война на Американската психиатрична асоциация за да премахне хомосексуалността от наръчника по психични заболявания, и печелят решаваща победа за съвременното ЛГБТК+ движение. Макар че „Излекуван“ безспорно е филм за науката, медицината, политиката и процеса на социална промяна, в основата си той е за група изключителни активисти с упорита отдаденост и големи характери, които се събират на кръстопът в историята на ЛГБТК+. Страстта на тези необичайни герои към справедливост – и вярата им, че те, а не психиатрите, са експертите в собствения си живот – движи историята и е в основата на „Излекуван“.

С помощта на множество новооткрити архивни материали – голяма част от тях невиждани от десетилетия – „Излекуван“ въвежда публиката в този вълнуващ разказ, за да опише стратегията и тактиката, довели до решаващия обрат в движението за правата на ЛГБТК. Всъщност след бунта в Стоунуол през 1969 г. битката, завършила с решението на APA, бележи първата голяма стъпка по пътя към първокласно гражданство за ЛГБТК американците. „Излекуван“ хвърля нова светлина върху тази победа – която далеч не е била неизбежна – като същевременно поставя историята на APA в по-широкия контекст на съвременното движение за равенство на ЛГБТК.

Документалният филм получава наградата на публиката за документален филм на NewFest 2020: ЛГБТК филмовия фестивал в Ню Йорк. „Излекуван“ получава и наградата на публиката на Frameline 44, престижния ЛГБТК филмов фестивал в Сан Франциско. Други награди са наградата на публиката за най-добър документален филм на ImageOut 2020: ЛГБТ филмовия фестивал в Рочестър, а журито на Международния филмов фестивал OUT at the Movies в Северна Каролина определи „Излекуван“ за най-добър документален филм.

Събитията със Синема Политика София са в рамките на София Филм Фест и са подкрепени от Български Фонд на Жените, и ще се проведат от 18-ти до 31-ви март в Гьоте институт и в SOHO. Прожекциите ще бъдат последвани от дискусии с режисьори и специални гости. Входът е свободен.

Цялата програма на 26 Международен София Филм Фест може да разгледате тук.

My Cart Close (×)

Твоята количка е празна
Към магазина