Швеция приема закон за улесняване на смяната на пола

В сряда парламентът на Швеция прие закон, който улеснява смяната на пола в личните документи и намалява възрастта, на която това е позволено, от 18 на 16 години, въпреки острите критики от страна на правителствената коалиция.

Гражданите на страната могат да променят своя пол от 1972 г. насам, но това може да отнеме много години и изисква задълбочено проучване и лекарска диагноза за полова дисфория.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Според новия закон, който ще влезе в сила през следващата година, консултация с лекар или психолог ще бъде осезаемо по-кратка, както и получаването на одобрение от Националния съвет по здравеопазване и социални грижи. Новият закон също така ще отдели процеса на законна промяна на пола от медицинските процедури, като например операцията за утвърждаване на пола, за която все още ще се изисква по-продължителна оценка.

Поддръжниците на законопроекта твърдят, че това е модернизиране на съществуващия закон, което ще доближи Швеция до скандинавските й съседи и много други европейски държави, в които вече има системи за определяне на законния пол на хората.

За приемането на законопроекта дясноцентристките умерени либерали и либералите работиха с лявоцентристката опозиция, заобикаляйки коалиционния партньор на правителството – християндемократите, и подкрепящите правителството Шведски демократи.

Критиците твърдят, че е необходима по-задълбочена оценка. Според неотдавнашно проучване на общественото мнение, проведено по поръчка на TV4, 59 % от гражданите на Швеция смятат, че предложението е лошо или много лошо, а 22 % – че е добро.